Yarık Damak ve Yarık Dudak Bozukluğunda Bebek Beslenmesi Ve Bakımı Nasıl Olmalı?

0 615

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Hayatımız boyunca bir kez olsun yarık damak veya yarık dudak sorunu yaşayan birini görmüşüzdür. Çoğu zaman ilgimizi çektiği için o kişilere bakarız. Hatta bakmaktan alıkoyamayız. Çünkü insan beyni simetri bozukluğunu ve anormal bir durumu çok rahatça fark eder ve bu nedenle dikkat kesiliriz.

Bu yazımda yarık damak ve yarık dudak konusunu ele alacağım. Umarım bu konuda bir farkındalığımız oluşur. Neden böyle olduklarını ve ailelerin neler yaşadığını biraz anlayabiliriz.

Yarık Damak ve Yarık Dudak Bozukluğu Nasıl Oluşur?

Yarık damak ve yarık dudak bozukluğu anne karnında gelişim esnasında meydana gelen bozukluktur. Üst çene kemiği ve ağız tavanını oluşturan yumuşak doku ve kemik dokuları oluşturan embriyonik uzantıların yetersiz birleşmesinden ileri gelmektedir.

Yarık damak ve yarık dudak bozukluğu ayrı ayrı görülebileceği gibi beraber de görülebilir.

Yarık dudak üst dudağın deri, kas, mukoza, dişeti ve kemik dokularının bütünlüğünün bozulduğu bir deformitedir.

Yarık damak ise damağın orta hattında meydana gelen bir yırtılma durumundan meydana gelir.

Nedenlerinde çevresel ve genetik faktörler rol oynayabilmektedir. Alkol, antikonvülsan, teratojenlere maruz kalmaya bağlı da oluşabilir. Sigara kullanan annelerin bebeklerinde görülme riski 2 kat fazladır. Anne yaşı ve gebelikte geçirilen enfeksiyonlar da riski arttırmaktadır.

Yarık damak ve yarık dudak bozukluğunda ne büyük sorun beslenmedir.

Yarık damak ve yarık dudak bozukluğu olan bebeklerin beslenmesi ailenin yaşadığı önemli sorunlardandır. Yeterli basınç sağlanamadığı için bebek anne memesini ememez ve beslenemez.

Yarık Damak Ve Yarık Dudak Bozukluğunda Bebek Nasıl Beslenmeli?

Bebekte emme ile kas gelişimini sağlamak için meme yarığa bası yaparak emmesi sağlanabilir. Memeden emme daha az hava yutmaya neden olacağı için bebekte gaz görülmesi biberona oranla azdır. Fakat bu mümkün olmadığında özel biberonlar ile bebek beslenir.

Büyük, uzun, yumuşak ve uç kısmında deliği büyük olan meme başları bu bebekler için uygundur. Bu bebekler de normal biberon kullanılmaz.

Ağızdan alınan sıvının burna geçmesi nedenli beslenme bebek başı yüksekte olacak şekilde yapılmalıdır. Çok fazla hava yuttukları için sık sık gazı çıkartılarak bebeğin rahatlatılmalıdır.

Yarık Damak Ve Yarık Dudak Bozukluğunda Aileler Nasıl Desteklenmeli?

Yarık damak ve yarık dudak bozukluğu doğumla birlikte tanılanmaktadır.

Doğumda bebekte karşılaşılan bozukluk ebeveynlerin kendilerini suçlamasına, bebek bağlanmasının oluşmasını engelleyebilir. Ebeveynler bu konuda desteklenmelidir.

  • Rol model olunarak bağlılığın oluşması sağlanmalıdır.
  • Aynı problemi yaşayan ebeveynler ile buluşmalar yapılması aileyi rahatlatır.
  • Ebeveynler mümkün olduğunca bebeğin bakımına katılmaları için cesaretlendirilmelidir.

Yarık Damak ve Yarık Dudak Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Cerrahi tedavi yapılmaktadır. Tedavide amaç yarığın kapatılması, komplikasyonların önlenmesi, çocukta normal büyüme ve gelişmenin sağlanmasıdır.

Cerrahi için kriterler bulunmaktadır. Yarık dudağın düzeltilmesinde;

  • Çocuğun 4.5kg’dan fazla olması,
  • Doğumdan sonra 10 hafta geçmesi,
  • Hemoglobin düzeyinin 10mg/dl üzerinde olması gerekmektedir.

Yarık damağın düzeltilmesi ise yarık dudağın düzeltilmesinden sonraya bırakılabilir (6 ay-5 yaş arası). Birçok cerrah konuşmanın etkilenmemesi için onarımın çocuk konuşmaya başlamadan önce yapılmasının önemini vurgulamaktadır.

Yarık damak ve yarık dudak bozukluğunda Evde Bakım Nasıl Sağlanmalı?

Ebeveynlere;

  • Bebeğin beslenmesi,
  • Bebeğin tutulması,
  • Bebeğe pozisyon verilmesi,
  • Enfeksiyon belirtileri ve
  • Dikiş bölgesinin bakımı hakkında bilgi verilmelidir.

Anneye emzirmeyi nasıl yapacağı öğretilmelidir. Bebeğin ameliyat öncesi meme tutamadığı ele alınırsa emmede zorluklar yaşanabilir. Süt sağılarak kaşık ya da enjektör yardımıyla sütü vermesi anlatılır. Biberon kullanılmamalıdır.

Hoşnuter M., Aktunç E., Kargı E., Ünalacak M., Babucçu O., Demircan N., ve ark. (2002). Yarık damak dudak aile rehberi. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2002:9-(1)/9-13

Törüner E., & Büyükgönenç L. (2017). Çocuk sağlığı: temel hemşirelik yaklaşımları. Karaca M.A.(Yay. Koord.).Yarık damak-yarık dudak içinde (s.432-436). Ankara Nobel Tıp Kitabevleri.


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.