Ürostomili Hastaların Dikkat Etmesi Gereken 10 Madde

0 1.937

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Ülkemizde ve tüm dünyada yaşlı nüfusu giderek artıyor. Yaşın artmasıyla birlikte kişilerde birçok fonksiyonel hastalıklar da meydana geliyor. Bu hastalıkların ve de yaşlılarda ölüme yol açan sebeplerin başında kanserler gelmektedir. Özellikle prostat, mesane, akciğer ve kolon kanserleri çokça karşılaştığımız kanser türlerindir.

Peki, bu kanserlerin tedavisi yok mu?

Elbette var.

Kanserlerin yayılımına ve türüne özgü kemoterapi, radyoterapi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra kullanılan cerrahi tedaviler de vardır.

Örneğin erkeklerin çok fazla yakalandıkları mesane ve prostat kanserlerinde sıklıkla kullanılan cerrahi tedavi sistektomidir. Sistektomi; ameliyatla mesanenin çıkarılması işlemidir. Mesane çıkarılırsa idrar nasıl atılacak diye düşünüyorsunuz olabilirsiniz. İşte bu noktada karşımıza ürostomiler çıkıyor.

Ürostomi Nedir?

Sistektomi ameliyatı sonrasında bireyin idrar atılımını sağlamak amacıyla, üreterler (bağırsaktan alınan bir parça yardımıyla) karın duvarına ağızlaştırılma işlemi yapılır. Bu sistemin adı ürostomidir. Yani idrar normal mesane yoluyla değil cerrahi yöntemlerle oluşturulan bu sistem aracılığıyla dışarı çıkmaktadır.

Ürostomiler Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiler

Ürostomiler yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen girişimlerdir.

Kişinin;

  • beden imajını,
  • beden algısını,
  • kültürel yapısını ve
  • kişilik özelliğini değiştiren bireysel bir deneyim yaşatır.

Bazı hastalar yeni görünüşüne hemen adapte olup durumu kabullenebilirken bazı hastalar ne yazık ki bu konuda çok zorluk yaşamaktadırlar. Bu sebeple hastaların yeni görünüşlerine uyum sürecinde doğru yardım almaları çok önemlidir. Uyum sürecine ameliyat öncesinde ürostomi hakkında bilgilendirme yapılarak başlanmaktadır. Ameliyat sonrasında vücudunda ne gibi değişiklikler olacağı, bu süreçte nasıl bakım alacağı konusunda hastaya eğitim verilmelidir. Ürostomi bakımını taburculuktan sonra nasıl devam ettirmesi gerektiği mutlaka anlatılmalıdır. Çünkü yanlış yapılan bakım uygulamaları enfeksiyon gelişme hızını arttıracaktır.

Şimdi doğru bir ürostomi bakımı için nelere dikkat etmeliyiz, hadi gelin bunlara bakalım.

  1. Öncelikle ürostominizden devamlı idrar gelmesi normaldir. En önemli ve istenmeyen nokta enfeksiyon bulgularına rastlamaktır. Stoma çevresinde şişlik, akıntı, kahverengi veya siyah bir görüntü, ateş istemediğimiz durumlardır. Bu durumlarda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız.
  2. Ürostomi torbanızı 3’te 1’i dolduğunda boşaltmalısınız. Bu işlemi günde 4-6 kez yapabilirsiniz.
  3. Eğer torbanızı değiştirecekseniz idrar çıkışının en az olduğu sabahın erken saatlerini tercih edebilirsiniz.
  4. Stoma etrafındaki deriyi korumak oldukça önemlidir. Bu sebeple torbanızı yapıştırmadan önce bu alanı ılık su ile temizleyip iyice kurutmalısınız. Temizlerken eter, alkol, kolonya gibi maddeleri kesinlikle kullanmayınız, stomaya zarar verir.
  5. Stomanızdan koku gelmesi normaldir. Bu sizi rahatsız edecek düzeyde ise koku yapan yiyecekleri (sarımsak, baharatlı yiyecekler, kuşkonmaz, yumurta) azaltabilirsiniz.
  6. Sıcak su, torbanızın yapışkan kısmını gevşeteceği için duş alırken suyun ısısına dikkat etmelisiniz.
  7. Ameliyattan sonra 4-6 hafta içinde cinsel aktiviteden uzak durmalısınız.
  8. Cinsel ilişkiye başlamadan torbanızı boşaltıp stoma kapağınızı takmalısınız.
  9. Ağır objeler kaldırmamalısınız.
  10. Stomanızın olması spor yapmanızı engellemez. Yüzme, yürüyüş, golf, tenis gibi sporlar yapabilirsiniz.

Bu önerilerin yanı sıra kontrollerinizi de aksatmamalısınız. Kaliteli bir bakımla stomanızla daha iyi baş edebilir ve yaşamınızı aktif bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Unutmayın, stomanız size engel değildir.

Çelik Şenol S. Care Of Elderly Clients Before And After Urostomy, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi. (2009); S:59-68

Harputlu D. The Care Of Patient With Urostomy, Üroonkoloji Bülteni. (2015); 1(4) S:8-12  


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.