Ülkeler COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

0 215

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Bu yazımda 19 Mart ve 25 Nisan tarihleri arasında HaberTürk kanalında yer alan HaberTürk 360 Programından aldığım nortlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Fransa COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

Fransa covid-19 salgınında yayılımda 4.sırada gelmektedir. Fransa’nın bu krizi yönetmede reaktif yönleri; maske, jel bulunamaması ve krizin başlarında çelişkilere yer verilmesi gelir. Bu çelişkiler kimin çalışması, kimin çalışmaması gereği, evde mi kalmalıyız dışarı mı çıkmalıyız şeklindedir. Krizi yönetmedeki proaktif yönleri ise; birlik duygusuyla hareket edilmesi, şeffaflık, virüsü iyi takip etme ve rahatlamaya kademeli olarak geçmesi şeklindedir.

Amerika Birleşik Devletleri COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

ABD en büyük ekonomiye sahip ülkeler arasında olmasına karşın Covid -19 krizini yönetmede başarılı olamadı. Krizi yönetmedeki reaktif yönleri virüsü ciddiye almadılar. Hem de en üst düzeyde (Başkan Trump) dikkate almadı. Testin olmaması ve olan testlerin başarılı olmaması süreci yönetmedeki diğer reaktif yönleridir. Proaktif yönleri ise kültürel olarak söylenileni yapmaları ve kuralcı olmaları gelir. ABD’den çıkarılacak dersler krizi ciddiye almak ve test yapmak gerektiğidir.

Güncel Koronavirüs Haritasına Buradan Ulaşabilirsiniz.

Yunanistan COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

Yunanistan’ın krizi yönetmedeki reaktif yönlerini; disiplinsizlik, açıklamalara uymama, nedensiz dışarı çıkmaların olması ve yaşlıların dışarı çıkması oluşturmaktadır. Proaktif yönlerini ise krizin ilk vakalarında üzerine gidilmesi ve hemen tespit edilmesi, iyi karantina uygulamasının olması, tespit ve iyi iz sürme oluşturmaktadır.

Almanya COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

Almanya bu krizi en iyi yöneten ülkelerden biriydi. Proaktif yönleri; insanların toplu halde bir arada olması yasaklandı. AVM’ler işyerleri, berberler, kuaförler, restorant ve kafeler, okullar kapalı tutuldu. Büyük etkinlikler yasaklandı (tatil de dahil). Alman halkı da kurallara özveriyle uydular. Daha sonralarda kademeli olarak normalleşmeye gidildi.

İspanya COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

İspanya bu krizi yönetmede biraz geç kaldı ve bu da kötü sonuçlara yol açtı. Havaalanlarında önlem alınmadı ve ülkeye giriş çıkış yapanlar kontrol edilmedi. Bunlar kriz yönetiminin reaktif yönlerini oluşturdu.

Geç kalınmıştı ama İspanya’da piki aştı ve inişe geçti. Çocukların belirli saatlerde (09.00-21.00 arasında) yanlarında bir yetişkin olmak koşuluyla ve her yetişkinin 3 çocuk çıkarması halinde evlerinden 1 km’lik uzaklık dahilinde kademeli bir şekilde izin verilmesi krizi yönetmenin proaktif yönlerini oluşturdu.

İtalya COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

İtalya’da bu krizden en fazla etkilenen ülkelerden biriydi. İtalya’nın krizi yönetmedeki proaktif yönlerini halkın evlere kapanması, sosyal mesafeyi koruyun çağrılarının uyuması, restoran ve kafelerin kapalı tutulması, maske zorunluluğun getirilmesi oluşturmaktadır.

İngiltere COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

İngiltere’de maalesef bu krizde başarısız olan ülkelerdendir. Krizi yönetmedeki reaktif yönlerini başlarda virüsün ciddiye alınmayıp başkanları tarafından ‘sürü bağışıklığı’ gibi ilginç bir yolun seçilmesi oluşturmaktadır. Proaktif yönlerini ise sivil toplum bilincinin gelişmiş olması, iyi komşuluk ilişkileri ve birbirine destek olmaları oluşturmaktadır.

Türkiye COVID-19 Krizini Nasıl Yönetti?

Türkiye bu krizi iyi yöneten ülkelerdendir. Türkiye’nin en büyük avantajı krizin geç gelmesidir. Proaktif yönlerini birçok yerin kapalı tutulması, kısmi karantinanın uygulanması, şehirlerarası ulaşımın yasaklanması, ramazan ayına özel ek tedbirlerin alınması, halkının bu kurallara uyması ve çok başarılı bir sağlık sistemine sahip olması oluşturmaktadır. Türkiye’nin bu krizi başarılı yönetmesiyle dünyanın gözü Türkiye’nin sağlık sisteminde oldu. Sağlık çalışanlarının önemi fark edildi.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.