İnsanoğlu yüzyıllardır keşifler yapmakta ve bu keşiflerine her geçen gün yenisi eklenmektedir. Tekerleğin icadından renkli televizyonlara, akıllı telefondan elektronik saatlere pek çok alanda yenilik sürekli onarak devam etmektedir.
Sağlık alanında yapılan çalışmalar da her geçen gün günümüz teknolojisi ile şekillenmekte ve hayatımıza yön vermektedir.
İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre giyilebilir uçan roket geliştirilmiştir ve amacı sağlık çalışanlarına hız katmak ve hastalara yardım etmek olarak tasarlanan bu kostüm ilk kez bir sağlık çalışanında denenmiş ve başarılı olmuştur.
Proje kapsamında esas amaç, sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan hastalara saatler içinde ulaşabilecek olmasıdır. Giyilebilir teknoloji alanında hizmet veren sağlık çalışanlarına uçuş eğitimi de verilmesi planlanmaktadır.
Giyilebilir teknolojinin faydalarına gelirsek;
- Vakit kaybetmeden hastalara ulaşabilecek ve gecikmeden müdahale bulunabilecek,
- Ambulans ve evde bakım araçları ortadan kalkacak veya sayıları azalacak böylelikle trafiğe büyük bir katkı sağlayacak,
- Hastanelerde saatlerce bekleme sorunu ortadan kalkacak,
- Yaşam kalitesini arttıracak ve hastaya birebir hekim ve hemşire ulaşacak.
Olumsuz yönlerine gelirsek,
- Giyilebilir teknoloji mazot veya benzin ile çalışırsa bu çevre kirliliğini arttıracak,
- Sağlık çalışanlarının gerekli olan malzemeleri yanında götürmesi, eşyaları kaybetmesine sebep olabilecek, unutulabilecek,
- Kapsamlı bakım değil, sadece semptoma yönelik hizmetler verilecek,
- Giyilebilir teknoloji ile olabilecek kazalara önlem alınabilir ancak bunun için paraşüt vs. bir ürün olması gerekir bunun daha nasıl olacağı bilinmiyor.
Fakat ne kadar olumlu ve olumsuz yönleri olsa bu sağlık teknolojisine katkı sağlayacak yararlı bir uygulama olacaktır.