Türkiye’de Koronavirüs Aşısında Son Gelişmeler Neler?

0 114

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Çin’den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk kısmı 30 Aralık’ta Türkiye’ye geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca inaktif aşıların 10 milyon doz olan 2.sevkiyatının ilk bölümü 6,5 milyon doz Sinovac aşısının 25 Ocak Pazartesi günü geleceğini açıkladı. Gelen ilk kısımda 3 milyon doz aşı bulunuyor. 14 gün boyunca aşıların testleri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda testleri yapıldı.

Yapılan testlerin ardından 15 Ocak’ta sağlık çalışanlarına aşı vurulmaya başlandı.20 Ocak Çarşamba gününe kadar devam etti. Türkiye’de sağlık personeli sayısı 1 milyon 61 bin 635’tir. Bakan Koca’nın açıklamasına göre 980 binden fazla sağlık çalışanı aşı oldu. Bunun içinde hemşire ve doktordan hariç hastanede görevli veri girişinden yemekhanede görevli personele kadar aşılama programında yer aldı. İlk dozlarına alan sağlık çalışanlarının ikici doz uygulanması için 16-22 Şubat tarihleri arasında e-nabızdan randevu almaları istendi.

Sağlık çalışanlarının ilk doz aşılarının uygulanması ardından diğer öncelikli grup olan engelli ve yaşlı bakım evlerinde kalanlar 19 Ocak itibariyle aşılanmaya başlandı.

  1. AŞAMAnın C grubu oluşturan 65 yaş üstü bireyler, yaş aralığına göre sıralandı.  21 Ocak Perşembe günü itibariyle de 85 yaş üzeri vatandaşlar evlerinde aşılanmaya başlandı.85 yaş üstü kişilerden başlayan sıralama, beşer yaş arayla genişleyecek ve son olarak 65-69 yaş arasındaki bireylerle 1. Aşama sona erecek.

24 Ocak itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre toplam aşılanan kişi sayısı 1.239.553.En çok sağlık çalışanın bulunduğu İstanbul’da 224.000’den fazla kişi aşı oldu.

Diğer Aşamada Kimler Yer Alıyor?

  1. AŞAMA: 2. Aşama ‘da öncelikli sektörler ile 50-64 yaş aralığında bireylerin aşılanması planlanıyor.

Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevdeki kişiler, zabıta ve özel güvelik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü, taşımacılık öncelikli sektörde yer alıyor.

  1. AŞAMA: 3. Aşama ‘da yaş aralığından bağımsız olarak kronik hastalığı bulunan kişilere aşı yapılacak. 18 yaş üstü bireylerin tamamına da 3. Aşama ‘nın B grubunda aşı yapılacak.
  2. AŞAMA: 4. Aşama ‘da ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlara aşı yapılacak.

Aşı Randevusu Nasıl Alınır?

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı “Önce kayıt sonra aşı” rehberine göre, Covid-19 aşısını olmak için ilk olarak e-Nabız hesabına giriş yapmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, e-Nabız uygulamasına Covid-19 aşı durumu bilgilendirme özelliği ekledi.

  1. Aşama: Vatandaş “Aşı Durumunu” e-Nabız hesabından veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğrenir.
  2. Aşama: Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanır.
  3. Aşama: Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır. Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir.
  4. Aşama: Aşıyı uygulayacak sağlık personeli, AŞILA uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar.
  5. Aşama: Uygulama üzerinden ,uygulanacak aşının barkodu okutulur ve kaydedilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanır.
  6. Aşama: Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2.doz randevusunu oluşturur.
  7. Aşama: 2.doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa kısam mesaj (sms) ile iletilir.
  8. Aşama: Vatandaş elektronik aşı kartına e-Nabız veya Hayat Eve Sığar uygulamalarından ulaşabilir.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.