Ülkemizde her Mayıs ayının ilk haftası “Trafik ve İlkyardım Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın önemle kutlamasındaki sebep ise trafik kazalarında yaşadığımız sorunlar. Çünkü istatistiki verilere bakıldığında ölümlerin %10 kadarının ilk 5 dakikada; %50 kadarının ise ilk 30 dakika içerisinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yüzden trafik kazası sonrası yaralanmalarda yapılacak olan ilk yardımın hayati derecede önemi vardır. Kazazedeye yapılacak olan ilk yardım kazazedenin hayatta kalmasını sağlamaktadır. Trafikte araç kullanan sürücülerin temel ilk yardım bilgisine sahip olmaları da bu nedenden çok önemlidir.
İlk yardımcının olay yerinde zamanı çok sınırlıdır. O yüzden ilk yardımcı hem çabuk olmalı hem de bilinçli bir şekilde müdahalede bulunmalıdır. İlk yardım uygulamalarının öncelikli amaçları; kazazedenin hayatının kurtarılması ve sürdürülmesi, durumunun daha da kötüye gitmesinin önlenmesi ve iyileşmesini kolaylaştırılmasıdır. Belirtilen amaç doğrultusunda kazazedeye eğitim almış kişi ya da kişilerce ilk yardım uygulanması gerekmektedir.
Bu doğrultuda düşünürsek ilk yardımın temel uygulamaları şu sırayla ilerlemektedir. Koruma uygulaması ile ilk olarak olay yerinin doğru değerlendirmesi, önlemlerin alınması ve güvenliğin sağlanması ile başlanmalıdır. Bu sayede kaza anında yardıma ihtiyaç duyacak başka bir riski ortadan kaldırıp mevcut kazazedenin durumu tespit edilebilir. Sonrasında kaza anındaki durum ilgili kuruluşlara hızlı bir şekilde haber verilerek bildirilmelidir. En son kurtarma uygulaması ile kazazedenin değerlendirilmesi ve ihtiyacına yönelik ilk yardım uygulamalarının yapılması gerekmektedir.
Türkiye’de ilk yardım gerektiren herhangi bir durumda iletişim kuracağımız telefon numarası 112’dir. Sakin ve olay yerini rahatça anlatan biri tarafından 112’nin aranması gerekmektedir. Arayan kişi önce kendini tanıtmalı sonra aradığı numarayı belirtmelidir. Kesin yer veya adres bilgisi verilmelidir. Özellikle olay yerinin yakınında bilindik bir yerin adı sağlık ekiplerin ulaşımını kolaylaştıracaktır. Sonrasında olayın ne olduğu tanımlanmalıdır. Kazazede sayısı ve durumu hakkında ve ilk yardım uygulaması yapılmış ise ne yapıldığı hakkında bilgi verilmelidir. Hatta bazı durumlarda telefonda neler yapabileceği bilgisi alınabilmektedir. En son bütün bilgiler verildikten ve karşı taraftaki görevli tarafından “Tamam” denmeden önce telefon kapatılmamalıdır. Bilgilendirmenin doğru yapılması ilkyardım uygulamaları basamağının en önemli adımıdır.
Doğru ve bilinçli uygulama için ilk yardım dersleri almak ve ilk yardım bilmek önemlidir. Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği her sağlık merkezinde ilk yardım eğitimine katılarak ilk yardım sertifikası alınabilir. 16 saatlik eğitim alan adaylar bu derslerin sonucundaki sınavda başarılı olmaları halinde sertifikayı almaya hak kazanırlar. Bu merkezlerde alınan eğitimlerde; temel ilk yardım uygulamaları, hasta/yaralı değerlendirmeleri, temel yaşam desteği, kanamalarda ve yaralanmalarda müdahaleler, şok ve koma durumundaki hasta/yaralıya müdahaleler ve acil durumlarda taşıma teknikleri hakkında bilgi alırlar ve ilkyardımcı olurlar.
Unutulmamalıdır ki; herkes ilk yardım konusunda gerekli bilgilere sahip olup acil durumlarda hayat kurtarabilir.
http://www.ilkyardim.org.tr – Kızılay Erişim Tarihi: 01.05.2021