Biyokimya Bölümü canlıların yapısını oluşturan maddelerin arasındaki dengenin hastalıklar sonucu bozulması ile meydana gelen düzensizliği inceler.
Bir başka deyişle canlılardaki fonksiyon bozukluklarının hangi maddelerde dengesizliğe neden olduğu ya da çeşitli maddelerde dengesizlik olduğunda hangi bozuklukların olduğunu araştıran bilime Biyokimya denir.
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı hastanelerin laboratuvarlarında bir hastalığın tanısı için alınan kan, idrar, tükürük, balgam örnekleri ile vücut boşluklarından alınan örneklerin incelenmesini sağlar. Bir biyokimya mezunu hastane laboratuvarlarında başta yönetici konumu olmak üzere test kitlerinin yapılması ve onaylanması, örneklerin analizinin yapılması ve laboratuvarda bulunan cihazların kontrolü gibi görevlerde bulunabilir.
İnsan sağlığını inceleyen biyokimya ikiye kısma ayrılır:
- Temel Biyokimya
- Klinik Biyokimya
Tıbbi kararların çoğu biyokimyasal analizlerinin sonucuna bağlı olarak verildiği için biyokimya laboratuvarları hastaneler için oldukça önemlidir. Bazı hastalıkların seyrinin öğrenilmesi için rutin biyokimyasal testler gerekirken biyokimya laboratuvarlarında çalışanlar hastalara daha iyi bir hizmet verilmesi adına hemşireler, kimyagerler, laboratuvar teknisyenleri ile koordineli olarak çalışırlar.
Biyokimya Testi Ne Zaman Yapılır?
Hastanelerin Dahiliye Bölümü’ne başvuran hastalar şikayetlerini açıkladıktan sonra dahiliye doktoru hastalığın olup olmadığını görmek için kişinin laboratuvar testleri yapmasına karar verdiğinde kişiyi Hematoloji (kan bilimi) bölümüne göndererek kan örneği alınmasını isteyebilir. Bu durumda kişiden tetkik için kan örneği alınır.
Günümüzde Biyokimyanın Durumu Nedir?
DNA ve insan vücudunu oluşturan maddeler üzerinde yapılan araştırmalar günümüzde gittikçe popülerleştiği için biyokimya alanında uzman kişilere ihtiyaç artmış bulunmaktadır.
Örneğin 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar bir biyokimyager olarak yakın zamanda yaptığı çalışmalarla bilim dünyasının hafızasına kazınmış durumdadır.