Taşıyıcı Annelik: Kolombiya’da Geçinmenin Bir Diğer Yolu

0 4.124

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Kolombiya’da yaşayan birçok genç kadın geçimini sağlayabilmek için taşıyıcı anneliğe yöneliyor.

Gittikçe yaygınlaşan bu uygulama her ne kadar yasal olsa da bu alanda yapılmış hiçbir düzenleme yok. Kolombiya’da bir taşıyıcı anne bulmaksa internet üzerinden araba alım satımı yapmak kadar kolay.

Birçok kadın geçinmek için başka bir yol olmadığına düşünürken, birçoğu bunu kişisel bir tatmin olarak değerlendiriyor. Her ne sebepten olursa olsun ülkedeki taşıyıcı annelik giderek yaygınlaşıyor.

“Bogota’da yaşıyorum, rahmimi kiralıyorum.”

Bir Facebook grubunda paylaşılmış olan bu ilan, Kolombiyalı genç bir kadın (Mery Venezuelalı, 22) tarafından verilmiş ve bu normalleşen ilanlardan yalnızca biri. Üstelik sadece Kolombiya’da da değil. 22 yaşındaki Mery Venezuelalı aylardır Güney Amerika’da bulunan potansiyel ebeveyn adaylarına internet üzerinden ulaşmaya çalışıyor.

Şaka gibi ama gerçek diyeceğiniz aralarından seçim yapılabilecek benzer birkaç ilan daha…

  • “Rahmimi kiralıyorum. 22 yaşındayım. Çocuk sahibi değilim.”
  • “Bir ailenin hayallerine ulaşmasına yardım etmek istiyorum, sağlıklıyım, kötü bir alışkanlığım yok.”
  • “Ekvador’dan kiralık anneler lütfen bana mesaj atsın… ABD’ye seyahat edebilmeniz tercih sebebidir.”
  • “Kızımın açık mavi gözleri var. Daha fazla fotoğraf mevcut.” Şair burada diyor ki; bebeğinde aradığın özellikler (mavi göz, yeşil göz … vb.) ben de olabilir!

Buradaki Facebook Grubundan bu durumu inceleyebilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/90676727114/

Online Satış

Platformlarda ilan veren çoğu kadın gibi Mery’de maddi nedenlerden bu işi yapıyor. Hatta bire bir kendi ifadesi şu şekilde:

“Partnerimden ayrıldığımda başladım. Yaklaşık 5 yıllık bir birlikteliğimiz ve iki çocuğumuz vardı. Yani ben bunu bir çiftin gebe kalmasına yardımcı olabilmek için yapıyorum ama daha çok ekonomik olarak kendime yardımcı olmak için yapıyorum.”

Mery taşıyıcı anneliği ilk olarak bir podcast yayınında duymuş ama o pek de üzerinde durmamış, ta ki hayatı değişene kadar… Artan hayat pahalılığı ve mali güvensizlikle sebebiyle, taşıyıcı annelik onun için uygulanabilir bir seçenek haline gelmiş. İlk başlarda ne kadar ücret alacağından emin olamamış. Çeşitli araştırmalar yaparak fiyatların 8 bin-40 bin dolar arasında değiştiğini görmüş ve en nihayetinde kendisi için 10-12 bin dolar arasında bir teklifte karar kılmış.

“Bu, çocuklarımla birlikte yeni bir başlangıç yapmama yardımcı olacaktı.”

Kolombiya’da bu tartışmalı sektörü araştıran gazeteci Lucía Franco, kiralık anneleri ve teklif arayan bireyleri bulmanın ne kadar kolay olduğunu keşfettiğinde çok şaşırdığını şu sözleriyle ifade ediyor:

“Bu kadar açık bir şekilde işlediğini asla hayal edemezdim. Facebook gibi sosyal medyada, çok yoksul olan ve bunu geçimini sağlamanın tek yolu olarak görüp rahimlerini kiralayan kadınlara ait bu kadar çok sayıda ilan bulmak çok şaşırtıcıydı. Ve o kadar ucuzdu ki.”

“Taşıyıcı annelik Kolombiya’da yasal olmasına rağmen denetlenmiyor ve yasadışı uygulamalarla beraber gelişmeye devam ediyor.

Taşıyıcı annelerin sayısı veya bu işlemi kaç kez yaptıklarına dair resmi hiçbir kayıt yok. Gazeteci Franco, bu düzenleme eksikliğinin hem anneyi hem de bebeği tehlikeye attığını ve taşıyıcı anneleri insan hakları ihlallerine karşı savunmasız hale getirdiğini söylüyor. Eh, haksız mı?

El Pais Gazetesi’ne konuşan eski kongre üyelerinden Santiago Valencia, taşıyıcı annelerin genellikle kötü muamele gördüğünü ve hamilelikleri boyunca kontrol altında tutulmaları için ajanslar tarafından kiralanan dairelere kapatıldıklarını söylüyor.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Kolombiya Sağlık Bakanlığı, taşıyıcı annelik konusunda bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Güncel olarak baktım ve hala bir düzenleme metni yok. Yani bu da demek oluyor ki; birçok Avrupa ülkesinde yasak olan taşıyıcı annelik, Kolombiya’daki yasadışı uygulamalarla rahim kiralamak isteyen yabancılara hitap etmeye devam ediyor.

Taşıyıcı Annelik Seçenekleri

Kolombiya’da taşıyıcı annelik için 2 seçenek var.

  1. Kadının embriyoyla hiçbir genetik ilişkisi olmaz, sadece döllenmiş yumurtayı taşır.
  2. Kadın kendi yumurtasını bağışlar ve suni döllenme yoluyla embriyoyu taşır.

“Taşıyıcı anne Kolombiya’da doğum yaptığında, doğum belgesinde biyolojik/taşıyıcı annenin kendi adı yer alıyor.”

Fakat birçok kişi rüşvetle kliniklere ve doktorlara bunun yerine bebeği satın alan ebeveynlerin adlarını yazdırtabiliyor (+1 etik olmayan hareket daha). Biyolojik yani taşıyıcı olan annenin adı doğum belgesinde ya da herhangi bir kayıtta görünmüyor.

Mery taşıyıcı annesi olacağı potansiyel ebeveynlerin, sağlık personeline de rüşvet vermeyi düşündüklerini ancak bebeği satın alan çiftin onu kendi ülkelerine götürmelerinin daha ucuz, kolay ve hızlı olduğunu söylüyor.

“Gerçekten isteyen ve bunun için savaşan birine yardım etmek”

Mey için potansiyel ebeveynlerin nereli olduğu önemli değil. Onun için önemli olan şey, taşıyıcı annelik hizmetini bir çifte sunmak ve “gerçekten çocuk sahibi olmak isteyen ve bunun için savaşan birine yardım etmek”.

“Hayatta Kalmak İçin”

Taşıyıcı annelik uygulaması Kolombiya, hatta Güney Amerika’yla sınırlı değil, dünya çapında gerçekleşen bir uygulama. Uygulamanın yasadışı olduğu ülkelerde kiralık rahim arayanlar pek çok engelle karşılaşıyor; taşıyıcı anne uygulamanın yasal olduğu bir ülkede olsa bile, bebeği başka bir ülkeye geri götürmekle ilgili bürokratik sorunlar yaşanabiliyor.

Tabi Kolombiya’da yasal engeller az olduğu için bu uygulama daha kolay hayata geçiriliyor. Birçok kadın bunu kâr için değil, kişisel tatmin için yaptığını söylese de Mery, tıpkı binlerce kadın gibi, sadece hayatta kalmak için taşıyıcı annelik yapıyor.

Gelin tartışalım…

  1. Kişilerin bedenlerini kullanarak para kazanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
  2. Hayatta kalmak gayesi taşıdığının söylenmesi sizce uygulamayı masum kılıyor mu?
  3. Potansiyel ebeveyn adayları neye göre ve nasıl seçilebilir?
  4. soruya cevabınız sadece “parasına göre” ise, para için potansiyel ebeveynler hakkında mevcut pek çok potansiyel sorun göz ardı edilebilir mi, siz ne düşünüyorsunuz?
  5. Potansiyel ebeveyn adaylarının homoseksüel ilişki içerisinde olması sizce “para” için göz ardı edilebilir mi?
  6. soruya cevabınız, “Sadece para için değil, onlar da çocuk sahibi olma hakkına sahiptir.” düşüncesiyse; ANNE-ANNE veya BABA-BABA rolleri çocuk için sağlıklı bir gelecek inşa edebilir mi?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.