Stres Cilt Sorunlarını Daha Mı Kötü Yapar?

0 208

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Stres ve özgüven eksikliği şiddetli cilt sorunlarının yıkıcı koşullarından biridir. Fakat stres aynı zamanda bu problemi ilk olarak tetikleyen bir neden olabilir mi? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

Son on yıl içerisinde, Aleyna şiddetli akne ile mücadele etti. Bu durum ergenlik çağında onu yalnız bırakmadı ve yetişkinliğe kadar devam etti. Ve hayatının merkezinde yer alarak onu büyük sıkıntıya soktu. Sık görülen lekeler ve sivilcelerine bağlı damgalanma kendi özgüveni üzerinde olumsuz bir etki yarattı ve yıllar geçtikçe sık sık endişeli ve güçsüz hissetmeye başladı.

‘’Akne hayatımdaki en büyük stres nedenlerinden biri oldu. Bu bazılarına yüzeysel gelebilir, fakat sosyal medya ve reklamlardaki güzel, mükemmel yüzlerin sürekli akışı nedeniyle yeterince iyi olmadığını hissetmeye başladım.  Kendime olan benlik saygım yerle bir oldu. Bu yüzden yaptığım hiçbir şeyden kendimden emin hissetmedim.‘’ diye açıklıyor Aleyna.

Aleyna’nın yalnız olmadığını biliyoruz. Onun gibi birçok insan şiddetli akneleri ve aynı zamanda sedef hastalığı gibi diğer hastalığı olan kişiler düşük benlik saygısı ve endişenin onların günlük yaşamlarının bir parçası olduğunu belirtiyorlar.

Karmaşık Bir Bağ

Anneler ve onların bebekleri arasındaki ilk ten temasından çocukluğa kadar giden yolda zihinsel iyilik ve cilt sağlığı arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Sağlık uzmanları, akne ve diğer cilt problemlerinin strese ve kötü zihinsel sağlığa sebep olabileceğini kanıtlamışlardır. Ancak bu ikili arasında karmaşık bir ilişkinin olduğunu da belirtmektedirler.

Uzmanlar; insanlarda stres ve dermatolojik koşullar arasındaki bağlantı üzerine çalışmanın zor olduğunu ve bazı cilt sorunlarının stresle şiddetlendiği kanıtladılar. Ancak bunun tersi de iyi bilimsel olarak doğrudur. Hastaların ciddi cilt problemleri varsa bunlar şiddetlenmiş hale gelebilmektedir.

Son zamanlarda yapılan bir ankette sağlık uzmanlarının %90’ı stresin cilt sorunlarını şiddetlendirebileceğine yönelik görüş bildirdi. %92’si ise cilt sorunlarının stres, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sorunlarının daha da kötüleştirebileceğini söyledi.

Yapılan Araştırmalar Ne Gösteriyor?

Fakat stresin cilt sorunlarını tetiklemesinde rolünü araştıran çalışmalar yıllar sonra ortaya çıktı. 1970’lerin sonlarında akneli insanların stresli bir olay yaşadıktan sonra durumun kötüleştiği bildirildi. Bunu takiben on yıllar boyunca çalışmalar bunu doğruladı ayrıca aknenin sınav dönemleri gibi stresli zamanlarda şiddetlendiğini gösterdi. Bu durumun aynısı egzama ve daha az miktarda sedef hastalığı gibi diğer durumlarda da ortaya kondu.

Çalışmaların çoğu gerçek yaşamdaki etkisini değerlendirmek için deneyler yapmanın zorluğu dahi olmak üzere hala sınırlı koşullarda yapılmaktadır. Bu süreçte stres ve cilt koşullarını birbirine bağlayan biyolojik mekanizmalar henüz net bir şekilde açıklanmadı. Ancak bilim insanları kronik stresin bağışıklık sistemine etkisi olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca stresin belirli hormonların üretimi veya vücutta iltihabı salgılatan maddelerin salgılanmasıyla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Örneğin, kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları yüksek düzeyde kalbi endişe yaşadığında üretilir. Bunlar da cildi etkileyebilir ve sorun yaratabilir.

Cilt Problemlerinin Stresi İle Nasıl Baş Edebiliriz?

Tıbbi Yardım İstemekten Korkmayın

Cilt sorunları genellikle utançla el ele alınır. Utanç durumunu dışarıdan gözleyebilirsiniz. Bu durumu doktorunuzla açıkça konuşmanız stresle savaşmanın ilk adımıdır. Cilt problemlerinin sorunu çok fazla olursa bir psikiyatriste görünmeyi deneyebilirsiniz.

Yakın Çevrenizle Konuşun

Cilt problemlerinizin size nasıl hissettirdiğinin yakınlarınıza net bir şekilde anlatmanız bakış açısı kazanmanıza yardımcı olacak bir uygulamadır. Bu nedenle öncelikle en yakınlarınızdaki kişilere bunu anlatarak güvenli alanlarınızı genişleterek ilerleyebilirsiniz.

Kendiniz Olun

En önemli gelişmeler, hastaların cilt problemleri olsun olmasın birey olarak kendi değerini fark etmelerinden geçmektedir. Bu nedenle kendi değerinizin sağlığınızdan bağımsız olduğunu unutmayın. Çünkü hastalıklar sizleri kendiniz olmanızdan alı koymaz.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.