Daha sık saunaya giren veya sıcak banyo yapan insanlar kalp rahatsızlıklarını azaltabilir. Eğer kan basıncınız düşükse dikkatli olmanız gerekir.
Küvette uzun süre kalmak veya saunanın tadını çıkarmak rahatlamak için hoş bir yol olabilir. Birçok çalışmaya göre düzenli olarak yapıldığında bu iki alışkanlık da kalp krizi ve felcini önlemekte yardımcı oluyor.
Harvard Tıp Okulunda Tıp Profesörü Dr. Adolph Hutter şöyle diyor: ‘Ilık bir küvetteki veya saunadaki yüksek sıcaklık kan damarlarınızda genişlemeye neden olur ve bu da kan basıncını düşürür. Aynı zamanda özellikle sıcak bir küvette kalbinizin pompaladığı kan hacmi de yükselecektir. Bu, kalbinizin iş yükünü arttıran vücudunuzdaki sıvının basıncının bir sonucudur.’
Japon Küvet Banyosu
Küvet banyosunun kültürle kökleştiği yer Japonya’da yaklaşık 20 yıldır 30.000 insanla sürdürülen bir çalışma var. Çalışmanın başında katılımcılar tercih ettikleri su sıcaklığı (ılık, hafif sıcak, sıcak) gibi sorularında dahil olduğu genel sağlıkları ve banyo alışkanlıklarıyla ilgili soruları cevapladılar. Araştırmacılar katılımcıları 3 gruba ayırdı: haftada 2 veya daha az banyo yapanlar, 3 veya 4 kez yapanlar, günlük veya nerdeyse her gün banyo yapanlar. Bu arada yaklaşık %72’si neredeyse her gün banyo yaptığını söyledi.
Haftada 2’den daha az kez banyo yapanlara kıyasla neredeyse her gün banyo yapan insanların kardiyovasküler hastalık riski %28 ve kalp krizi riski %26 oranında daha düşük bulundu. Bu sonuca araştırmacılar kalp sağlığını etkileyen diğer değişkenleri (diyet, egzersiz, sigara vs.) sabitledik sonra buldular. Çalışma, Heart Dergisinin 2020 mayıs sayısında yayınlandı.
Fin Sauna Banyoları
Fin geleneklerinde sauna banyosu tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Tahta döşemeli odalarda oturarak neredeyse 20 dakika kuru havada süren sauna, Fin insanları tarafından haftada ortalama 2 veya 3 kez yapılıyor.
2018’de Fin araştırmacılar Mayo Clinic Proceedings’te saunanın sağlığa faydaları üzerine bir inceleme yayınladılar. Birçok çalışma sık saunayla (haftada 4-7 kez) düşük kan basıncını ve ani kardiyak ölüm de içererek kardiyovasküler hastalık riskinin düşmesini birbiriyle ilişkisi olduğunu buldu. Yazarlara göre saunayı sık kullanan kişilerdeki bu faydalar daha fazla oluyor.
Güvenli tarafta kalın
Hem sauna hem sıcak banyolar kalp hastalığı olanlarda ve hatta orta derecede kalp sorunlarında güvenli gözükebilir. Ama düzensiz kalp ağrısı (anjina), zor kontrol edilen kan basıncında ya da ciddi kalp sorunlarında bunlardan kaçınılmalıdır.
Aynı zamanda kan basıncı düşük olan 70 yaşlarında veya daha yaşlı olanlar ise daha fazla dikkatli olmalılar. Banyodaki veya küvetteki su çok fazla sıcak olursa kan basıncınız çok fazla düşebilir ve bu da sizi sersemlemiş hissettirebilir. Çok düşükten kasıt sistolik basıncınızın (kan basıncı okunurken söylenen ilk sayı) 110 mmHg civarında veya daha az olmasıdır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli öneri. Ilık veya sıcak suya yavaşça girilmesidir. Böylece vücudunuz aşamalı olarak alışacaktır.
Sıcak banyolarda ve saunalarda 15-20 dakikadan daha fazla kalmayın. Eğer düşük kan basıncına sahipseniz süre biraz daha kısa olsun. Rahatsız edecek derecede sıcak veya sersemlemiş hissederseniz sauna dışında oturun. Bu aynı zamanda dereceli olarak serinlemek için güzel bir fikir olabilir. Doğrudan soğuk havayla temas etmeyin.
Son olarak, sonrasında terle kaybettiğiniz sıvının yerini doldurması için birkaç bardak su için. ?
https://www.health.harvard.edu/heart-health/hot-baths-and-saunas-beneficial-for-your-heart Erişim Tarihi: 13.10.2020