Sedef Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0 320

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Tıpta psoriasis olarak bilinen sedef hastalığı; uzun dönemli, ne yazık ki günümüzde tedavisi bulunmayan hastalıklar arasında yer almaktadır.

Genellikle orta yaştan itibaren, tahmini 30’lu yaşlarda ya da doğumda başlayarak görülmektedir.

Ailede, özellikle birinci derece akrabalarda sedef hastalığı öyküsünün olması, diğer birçok hastalıkta olduğu gibi riski artırmaktadır. Sedef hastalığı temelde vücudun esas mekanizmalarına yönelik ortaya çıkardığı bir tepkidir.

Sedef Hastalığının Belirti ve Bulguları Nelerdir?

  • Kırmızı renkli, irinli sivilceler,
  • Oval, gümüş renkte, pullanmalarla karakterize deriden kabarık kızarıklıklar,
  • Tırnaklarda toplu iğne başı büyüklüğünde çukurlar, tırnakların yatağından ayrılması, tırnak altı deri dokusunun sararması,
  • Vücudun daha çok üst bölümünde, kollarda yağmur damlasına benzer kabarcıklar şeklinde sıralanabilir.
Korkulan sorulara yanıtlar;
  • Sedef hastalığı gebelik için bir engel olarak görülmemektedir. Bu hastalık daha çok hormonal sebeplerle gebelik döneminde iyileşme evresine girer, doğum sonrası dönemde maalesef tekrardan eski seyrine devam eder. Gebelik ve emzirme döneminde sedef hastalığına yönelik ilaç kullanımında hekime başvurulması, ana-çocuk sağlığı açsından önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
  • İyileşmeler ve alevlenme evreleri çoğunlukla uzun seyirli olmaktadır.
  • Sedef hastalığında yakın ilişkili bulunan ve göz önünde bulundurulması gereken hastalıklar; inme, kan basıncı ve kolesterol düzeylerinde yükselme, şeker hastalığı, fazla kiloluluk/obezite ile iltihabi barsak sendromu olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Hastalığın belirti ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Hastalık temasla kimseye bulaşmamaktadır.

Sedef Hastalığının Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Yukarıda yer alan belirtilerle karşılaşıldığında deri ve zührevi hastalıklar uzmanı hekime başvurulması sonucunda tanı konulabilir. Nadiren doku örneği alınması işlemi (biyopsi) tanıya yardımcı olarak kullanılabilmektedir.

Kortizon, D vitamini, derideki kepekleri uzaklaştırmaya yardımcı ilaçlar ve bağışıklık sistemini baskılayıcı çeşitli ajanlar tedavide başvurulan temel ilaçlardır. İleri düzeyde sedef hastalarında ışın tedavisinden de yararlanılmaktadır. Tedavi ve tedavi zaman aralıkları tamamen kişiye ve hastalığına yönelik olarak belirlenmektedir.

Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır ancak belirtilere yönelik tedavi (semptomatik) uygulanmaktadır. Bu yolla hastalık kontrol altında tutulabilir ve uzun dönemde iyilik hali sürdürülebilir. Önemli bir diğer nokta ise özellikle sedef hastalarının banyoda liflenme, kese ve kaşınma davranışlarından kaçınmaları gerektiğidir. Bu durum hastalığın şiddetlenmesine yol açmaktadır.

Unutulmamalıdır ki başvurmuş olduğunuz hekiminizin bilgi ve tecrübeleri ile sizin tedaviye uyumunuz birleştirilmiş bir güç ortaya koyarak hastalığın seyrini değiştirecektir.

Boehncke WH, Schön MP. (2015). Psoriasis. Lancet, Sep 5;386(9997):983-94.

Rendon A, Schäkel K. (2019). Psoriasis pathogenesis and treatment. International journal of molecular sciences, 20(6), 1475.

Türk Dermatoloji Derneği (TDD). Psoriazis (sedef hastalığı) hasta bilgilendirme broşürü. Ankara: Çankaya.

Young M, Aldredge L, Parker P. (2017). Psoriasis for the primary care practitioner. Journal of the American Association of Nurse Practitioners, 29(3), 157-78..

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.