Bir yerden bir yere giderken taksi kullanmanın ne kadar maliyetli olduğunu hepimiz biliriz. Hatta son yıllarda taksicilerin kişi seçmesi, hizmet kalitesinin düştüğünü görüyor ve bu nedenle her zaman alternatif çözümler arıyoruz.
Bu arayış scooterların şehir içi ulaşımda kullanıma girmesi ile sonuçlandı.
Scooterları birçok marka adı olarak çok iyi biliyoruz artık. Scooterları BinBin, Martı, Hop!, MOBI, Palm ve ETKU gibi markalar olarak daha yakından biliyoruz.
Sosyal hayatta bize hizmet eden her varlık gibi scooterlar çok kısa sürede gönüllere taht kurdu ve pek çok kişinin beğenisini aldı. Gerek maliyet gerek sosyal ihtiyaçlardan ötürü öğrenci kitlesinin yani alfa kuşağının daha çok ilgisini çekerek popüler olmaktalar.
Bu yazımda kısa süreli yolculukları vazgeçilmezi scooterların sağlıklı ve verimli kullanımı üstünde durmak istiyorum. Yani scooter kişiye özel ve tek kişilik bir araçtır. Bu nedenle bireysel sorumluluklar yüklemektedir.
Öncelikle size bir soru sormak istiyorum.
Daha Önce Hiç Scooter Kazası Gördünüz mü?
Benim düştü. Benim yakın bir arkadaşım scooter kazası geçirdi ve yaralandı. Bu yazıyı yazmamın sebebi de arkadaşımın geçirdiği kaza oldu.
Her yıl alkollü araç kullanmak, ehliyetsiz sürücüler gibi pek çok sebepten dolayı milyonlarca kişi trafikte hayatını kaybediyor. Aynı şekilde bisiklet ve scooter kazaları da aynı sebeplerden dolayı ciddi hasarlara, yaralanmalara neden olmaktadır.
Bilindiği gibi her teknolojik aletin çalışma kuralları vardır. Arabanın frenini öğrenip, durdurup, çalıştırırız. Bunu belli kurallar çerçevesinde yaparız. Önce 1. vitesle kalkışa geçilir sonra iki vitese alınır. Otomatik araçların yaygınlaşması ile bu sorun azalsa da hala devam etmektedir. Bunun gibi scooter kazalarının da önüne geçmek için belirli kurallara uymak gerekmektedir.
Scooterları sağlıklı ve verimli kullanmak için öneriler
1. Düz bir zeminde ilerleyin.
Scooter kazalarının önüne geçmenin en kolay yolu scooterı düz deminde kullanmaktır. Pütürlü yüzeylerde hem tekerlekleri zorlanmakta hemde fren anında kazalara yol açabilmektedir.
2. Düşük hızda kullanın.
Araba kazalarında da olduğu gibi hız düşmanımızdır. En basitinden hızlı giderken önümüze kedi çıksa fren yapmak için frene basarız ve ani frenle scooterdan düşebilirsiniz. Bu da istenmedik kazalara yol açabilmektedir.
3. Bireysel kullanın.
Scooter tek kişiliktir. Bu amaç için üretilmiştir. Asla iki kişi kullanılmamalıdır. Tek kişinin denge kurması daha kolay iken iki kişinin denge kurması zor olacağından dengelerini kaybedip düşmeleri kolay olacaktır.
4. Otobanda kullanmayın.
Otoban, çevre yolu, anayol gibi yollar scooter ve bisiklet kullanımı için uygun değildir.
5. Şarjını kontrol edin.
Unutulmaması gereken şey scooter şarjla çalışan bir alettir. Yolda şarjı biterse, araçlar onu görmez ve bu durum kazalara neden olabilir.
6. Gece kullanmamaya dikkat edin.
Scooterlar küçük bir araçtır. Gece karanlığında görünmemesi yüksek ihtimaldir. O yüzden en uygun scooter kullanımı gündüz, düz kaldırımlarda orta hızda, kontrollü ve bilinçli bir sürücü ile olmalıdır.