Sağlığımızla ilgili aşağıdaki sorunlardan herhangi birisini yaşadığımızda başvuru yapmak için aklımıza ilk gelen merkezler neler oluyor bir düşünelim;
Zayıflamam lazım……….. Diyetisyen (özel?)
Zayıflamam lazım……….. Spor, egzersiz, pilates vb (özel spor salonu?)
Kendimi iyi hissetmiyorum, psikoloğa gitmem lazım……….Psikolog (özel?)
Kanser taramalarımı (mamografi, smear vb) yaptırmam lazım……….. Hastane? Özel klinik?
Çocuğumun gelişiminde problem var ………. Çocuk gelişim uzmanı (özel?)
Aile planlaması için bilgi almam, spiral taktırmam lazım……….. Hastane, özel klinik?
Gebeyim, gebelik hakkında eğitim, bilgi almam lazım…….. Özel gebe okulları? Doulalar?
Yanılmadıysam çoğumuzun aklına ilk etapta özel merkezler ve kalabalık ikinci üçüncü basamak hastaneler gelmiştir. Tabii ki bu sorunların çözümü için hastanelere veya özel merkezlere başvurulabileceğimiz gibi burada dikkat çekmek istediğim nokta bütün bu hizmetlerin hepsine bir arada ve tamamen ücretsiz bir şekilde “Sağlıklı Hayat Merkezleri”nde de ulaşabileceğimizdir.
Sağlıklı Hayat Merkezleri, kısaca “SHM”ler, birey ve toplumları sağlığa yönelik risklerden korumak, sağlıklı hayat tarzına teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulmuş çok amaçlı hizmet veren kuruluşlardır.
Sağlıklı Hayat Merkezlerde Yer Alan Birimler Ve Görevleri Kısaca Şu Şekildedir.
SAĞLIKLI BESLENME DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ
Diyetisyenler tarafından sağlıklı beslenme danışmanlığı almak isteyen bireylere sağlıklı zayıflama, kilo alma, fiziksel aktivite konularında bilgi, eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
FİZYOTERAPİ HİZMETLERİ VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Fizyoterapistler tarafından sağlıklı bireyler, gebeler, kronik hastalığı olanlar, kilo vermek isteyenler gibi başvuran bireylerin özelliklerine ve ihtiyaçlarına yönelik fiziksel aktivitelerinin düzenlenmesi ve planlanması hizmetleri verilmekte ve bireysel veya grup olarak egzersiz programları birlikte uygulanmaktadır.
KETEM VE ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Meme, kolon ve serviks (rahim ağzı) kanserlerinin taraması bu merkezlerde yer alan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim merkezleri) birimlerinde yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı meme kanseri taraması için 20-40 yaş arası ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik muayene, 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir mamografi çekimi; kolorektal kanser taraması için 50-70 yaş arası erkek ve kadınlardan 2 yılda bir gaitada gizli kan testi; serviks kanseri taraması için ise 30-65 yaş arası kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılmasını önermektedir. Sağlıklı Hayat Merkezlerde tüm bu hizmetler ücretsiz olarak yapılmakta ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri de verilmektedir.
SİGARA BIRAKTIRMA POLİKLİNİĞİ
Sigarayı bırakmak isteyen bireylere hekim ve hemşireler tarafından uzman desteği sağlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen malzemeler (ilaç, nikotin bandı vb) bağımlılık ve genel sağlık durumuna göre uygun görülen bireylere ücretsiz verilmektedir.
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Psikologlar tarafından başvuran bireylerin gelişimlerine ve yaşanan sorunlarla baş etme konusunda gerekli becerileri kazanmalarına yönelik profesyonel hizmetler verilmektedir.
ÇOCUK GELİŞİMİ UZMANI VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Çocuk gelişimi uzmanları tarafından ailelere; çocuk gelişimi (0-18 yaş) ve eğitimi alanında bilgilendirme, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.
GEBELERE VE EMZİREN ANNELERE EĞİTİM HİZMETİ (GEBE SINIFI)
Gebelik ve lohusalık sürecinde alanında uzman (hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı vb) personeller tarafından gebelik, doğum, lohusalık, emzirme, yeni doğan bakımı, çalışan annelerin yasal hakları gibi konularda eğitimler verilmektedir.
KADIN VE ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Hekim, hemşire ve ebeler tarafından başvuran bireylere aile planlaması hakkında danışmanlık, uygun yöntem seçimi, seçilen yöntem ile ilgili ileri danışmanlık ve ilaç başlama, spiral (RIA) takma, çıkarma, kontrol gibi uygulama hizmetleri verilmektedir.
Bunların dışında sosyal hizmet uzmanı ve danışmanlık hizmetleri, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri, okul sağlığı hizmetleri, evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri gibi birimler de yine Sağlıklı Hayat Merkezlerinin bünyesinde yer almaktadır.
Sağlıklı Hayat Merkezlerinde gerek bireysel olarak gerek gruplar halinde insanlara ulaşılmaya çalışarak bu hizmetler sunulmaktadır. Aynı çatı altında ücretsiz bir şekilde sunulan bu hizmetlerden yararlanmak için kendinize en yakın Sağlıklı Hayat Merkezlerinden telefonla randevu oluşturarak yararlanabilmek, büyük ve kalabalık hastanelere göre çok daha kolay ve kısa zamanda hizmete erişmek mümkün olmaktadır.
Son paragrafa kadar geldiğimize göre artık ilk paragrafta bahsettiğimiz sorunları yaşadığımızda ya da yaşayan bir yakınımız olduğunda başvuru yapmak için aklımıza gelecek bir seçenek daha bulunmaktadır; “Sağlıklı Hayat Merkezleri”
Sağlıklı hayat tarzını benimsemiş ya da benimsemeye çalışan ve bu yazıyı sonuna kadar okuyan herkese saygı ve sevgilerimle…