Kısa adı PMS olan Premenstrual Sendrom; adet gören kadınların adet dönemi öncesinde girdiği ve adet döneminin başlamasıyla son bulduğu bir bozukluktur.
Bu dönemde kadınlar fiziksel, davranışsal ve psikolojik açıdan birçok sıkıntı çekmektedir. Görülen semptomları hafif, orta ve ağır şiddetli olarak sınıflandırabiliriz. Bu bozuklukla baş etmek için hafif semptom gösteren kadınlara sağlıklı diyet düzenlemeleri, egzersiz ve stresi azaltan yaşam şekli değişiklikleri hakkında eğitim verilmektedir. Orta derece semptom gösterenlerde yaşam şekli değişikliklerinin yanında medikal tedavi verilebilmekte ve kalsiyum, magnezyum, E ve B vitaminleriyle desteklenmektedir. Ağır semptom geçiren kadınlarda ise ilaç tedavisi sağlanmaktadır.
Peki, bahsettiğimiz bu semptomlar neler diye hiç düşündünüz mü?
Gelin bu semptomların ne olduğuna bakalım.
Davranışsal olarak;
- yorgunluk,
- aşırı uyuma isteği veya uykusuzluk,
- cinsel arzularda değişiklik,
- iştahta artma ya da azalma görebiliriz.
Psikolojik olarak;
- kızgınlık,
- depresyon hali,
- ağlama isteği,
- unutkanlık,
- huzursuzluk ve şiddete eğilim görebiliriz.
Fiziksel olarak ise;
- memelerde ağrı ve hassasiyet,
- kemiklerde ağrı,
- kilo artışı,
- karın ve sırt ağrıları,
- ödem,
- mide bulantısı görebiliriz.
Belirttiğimiz bu semptomlar yüzünden birçok kadın Premenstrual Sendrom döneminde sosyal yaşantısına ara verip kendini eve kapatmaktadır. Kendimizi soyutlamak zorunda kalmadan semptomları azaltarak daha rahat bir dönem geçirmek adına neler yapabiliriz, bir de bunlara göz atalım.
- Öncelikle bu dönemde vücudumuzda çok fazla ödem oluşacağı için sodyum alımını kısıtlıyoruz. Az tuz, bol su!
- Çikolata, alkol, kafein içeren yiyecek-içeceklerden kesinlikle uzak duruyoruz. Bu tarz besinler ağrınızı arttırıp ödem daha çok ödem oluşumuna sebep olmaktadır.
- Ağrı ve ödem gibi semptomları azaltmak için kalsiyum ve D vitamini içeren besinler (et, süt ve süt ürünleri, balık vb.) tüketebiliriz. Ayrıca magnezyumun da ödem ve duygu durum değişikliklerini azalttığını söyleyebiliriz. Magnezyum yönünden zengin olan badem, ceviz, ıspanak, mercimek gibi besinleri tüketebiliriz.
- Doktorunuzun önerdiği (önerdiyse eğer) dozlarda B6 vitamini almak depresyon belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Gevşeme tekniklerini (masaj, yoga, meditasyon) kullanan kadınların bu dönemi daha rahat geçirdiği kanıtlanmıştır. Bu tekniklerden yararlanmanız faydalı olacaktır.
- Yeterli ve düzenli bir uyku çekmek semptomlarınızı hafifletecek rahatlamanızı sağlayacaktır.
- Düzenli egzersiz yapmak sizi duygu durum semptomları açısından rahatlatacaktır.
- Sigaranın PMS semptomlarını arttırdığını söyleyebiliriz. Bu dönemde sigarayı azaltmalı ya da bırakmalısınız.
Eğer PMS semptomlarını çok şiddetli yaşıyorsanız hemen bir uzmana başvurup medikal tedavi almanızı öneririm.
Öztürk S, Tanrıverdi D. Premenstrual Sendrom Ve Başetme, Anadolu Hemşirelik Ve Sağlık Bilimleri Dergisi, (2010); 13(3) S:57-60