Parmak çıtlatmayı neredeyse hayatımızda bir kez yapmışızdır. Bazı kişiler bunu hayatının içinde fark etmeden sürekli yaparlar. Bu yazımda parmak çıtlatmayı sürekli yapmanın bir alışkanlık olup olmadığını sorgulayacağım.
Parmak Çıtlatması Nasıl Oluşur?
Eklemler arasındaki boşluğun artmasıyla eklem sıvısı içinde bulunan gazlar baloncuklar oluşturur; artan boşluğa dolan bu sıvı bunların birleşip daha büyük baloncuk oluşturarak patlamasına neden olur.
Eklemler bir kez çıtlatıldı mı yaklaşık 15-20 dakika boyunca yeniden o eklemi çıtlatamayız. Çünkü o süre zarfında eklem normal haline döner ve sıvı içinde daha fazla gazın çözülmesi sağlanır. Böylece yeni baloncukların oluşması mümkün olur.
Eklemlerimizden aniden keskin bir çıtırdatma sesi duymak için yaptığımız hareketlere biz çıtlatma eylemi deriz. Bu sesleri en fazla parmak eklemlerimizde görülmekteyiz. El ve ayak parmak eklemlerimizde bu ses yeterince duyulur bir sestir.
İnsan vücudunda omurgalarımız, bütün sırt ve boyun kemikleri, kalça, el bileği, ayak parmakları, ayak bileği, diz gibi pek çok eklem de kütletilip çıtlatılabilirler. Bunlar aynı zamanda bir fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavi yöntemini kapsayan bir manipülasyon uygulamasıdır. Bu kütletmeler uzman fizyoterapistler tarafından yapılır.
Yıllar boyunca parmak eklemlerini çıtlatmanın eklem etrafındaki kıkırdağa zarar vereceği yaygın bir kanı olmakla birlikte, aslında bu konuda fazla bir kanıt bulunmamaktadır. En bilinen araştırmalardan biri, 2009’da parodi Nobel Ödülü’ne layık görülen bir araştırma olan Californialı bir doktorun yaptığı araştırmadır.
Californialı Doktor Donald Unger 60 yılı aşkın bir süre boyunca sol elinin parmaklarını günde iki kez çıtlatırken sağ eline hiç dokunmamış ve sonuç olarak iki eli arasında bir fark veya bir hastalık belirtisi görmediğini belirtmiş.
1990’da Detroit’te yapılan daha geniş kapsamlı bir araştırmada ise 45 yaş üstü 300 kişinin elleri incelenmiş. Parmak çıtlatanların yüzde 84’ünün ellerinde şişme belirtilerinin yanı sıra bir şey tutarken daha güçsüz oldukları görülmüş. Araştırmacılar bu nedenle parmak çıtlatmada caydırıcı olmak gerektiği sonucuna varmış.
Acaba parmak çıtlatanların ellerinde rahatsızlık hissettikleri için bu işi yapıp yapmadıkları soru incelenmiş midir sizce?
Yani belki de sonraki sorunlar parmak çıtlatma nedeniyle değil, zaten önceden belirtileri var olduğu için ortaya çıkıyor.
Parmak çıtlatmanın başka zararları var mı?
Parmak çıtlatmak kötü bir alışkanlık mı?
Vücudumuzun bizi alıştırmaya çalıştığını daha doğrusu bizim tekrarlarımızın beynimizde yer edindiğini ve sürekli tekrarlanan şeylerin beyne kaydedildiğini ve tekrarlanması gereken vakitte tekrarlanması gerektiğini unutmamak gerekir. Siz unutsanız dahi beyin alarm kurmuştur bile.
Aynı zamanda bazı rahatlama hisleri sağlayan şeyler vücudumuzda alışkanlığa neden olur. Vücudumuzun bununla rahatladığını fark ettiğimiz anda bu aktiviteye devam ederiz. Zararına gelecek olursak çıtlatma sırasında parmaklardaki bağ dokusunun zedelenmesi ya da burkulma gibi meydana gelebilecek komplikasyonlar nadir olarak rastlanmıştır.
Eğer parmaklarınızı çıtlatmayı seviyorsanız, bu alışkanlığı sürdürmenizde bir sorun yoktur. Fakat yine de başka rahatsızlıklarınız var ise dikkatli olmakta fayda var.
https://www.bbc.com/future/article/20120917-is-it-bad-to-crack-your-knuckles Erişim Tarihi: 01.05.2021
Çok açıklayıcı bir anlatım olmuş Teşekkür ederim Irem Hanım🍀
Ben hep zararlıdır diye yapmazdım tam yerinde bi yazı olmuş elinize sağlık