Pandemi Sürecinde Oruç Tutarken Nasıl Sağlıklı Beslenebilirim?

1 133

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Pandemi sürecinde dikkat etmemiz gereken yeni kurallarla yaşamayı öğrendik.

Sosyal mesafe, hijyen ve maske…

Koronavirüse karşı yapabileceğimiz en büyük savaş sağlığımızı korumak ve güçlendirmek olacaktır. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Peki pandemi döneminde Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi, daha uzun süre tok kalabilmek ve iftardan sonra ağırlık çökmesini nasıl önleyebiliriz?

Kısacası ramazanda nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatacağım.

Ramazan ayında; oruç tutanlar için uzun süre açlıklar kan şekerlerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır.

Günün oruç tutulmayan zaman diliminde en az 2 öğün atlanmamalıdır. Ramazanda atlatılmaması gereken öğün sahur öğünüdür. Sahur öğününü yapmamak gün içinde yorgunluk ve uyku hali yapabilmektedir. Bu durumun oluşmaması yani günlük enerjinin daha iyi olabilmesi ve verimli geçmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli kısmı karşılanmalıdır.

Gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı daha fazladır dolayısıyla kilo alımı görülmektedir. Bu yüzden sahur öğününde; ağır yemekler yerine hafif yemekler tercih edilmelidir. Örnek verilecek olunursa süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıl ekmeklerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.

Saatlerce süren açlığın beraberinde getirmiş olduğu düşük kan şekeri kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır ve enerjisi yüksek besinler tercih edilmektedir. İnsan sağlığını riske attığı için iftarda en çok yapılan yanlışlardan birisidir. Ramazan boyunca süreklilik haline gelen bu beslenme tarzı kilo alımına zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden iftarın ilk başında başlangıç olarak iftariyeliklerden yani hurma veya kayısı ile başlayarak öncelikle kan şekerinin dengesi sağlanmalıdır. Daha sonrasında çorba ile devam edilerek çorba tükettikten 15 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ana yemekte ise yemeklerin yağlı ve kızartılmış besinler olmamasına dikkat edilmelidir.

Sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz gereken bu pandemi döneminde vücudumuzun hastalıklara karşı daha dirençli olabilmesi için güçlü bir bağışıklık sistemimiz olması önemlidir. Normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız bu ayda sağlıklı beslenmek bağışıklığınızı güçlü tutacaktır.

Ekinci M. Ramazan Ayında Doğru Beslenme. Ayrıntı Dergisi 2018: 6 (62)

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/ramazan-ayında-beslenme.html Erişim Tarihi: 13.04.2021

Accordion 2 content…


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

1 yorum
  1. Ramazan diyor

    çok güzel olmuş besin listesi elinize sağlık.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.