Oksitosin (Sırt) Masajıyla Anne Sütü Nasıl Arttırılabilir?

0 4.876

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Oksitosin (Sırt) Masajı ile anne sütünüzü arttırabilirsiniz. Bu yazımda bu konuyu detaylı bir şekilde ele aldım. Umarım faydalı olur.

İnsan sütü türe özel bir sıvıdır. Birçok maddenin karışımından oluşmaktadır.

Anne sütünün, yenidoğanın solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarından, orta kulak iltihabı, menenjit, kan zehirlenmesi (sepsis), astım ve birçok hastalıktan koruyucu özelliği vardır. En önemlisi de anne sütü ani bebek ölümlerini önemli ölçüde azaltıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden yenidoğan dünyaya ilk geldiği saatler içerisinde anne ile buluşturulmalıdır.

Anne sütüyle beslenip büyümek her bebeğin ve yenidoğanın hakkıdır.

Sağlıklı yenidoğanlar için en uygun beslenme şekli kendi annesi tarafından emzirilmesidir. Anne sütünün bebek için yararları saymakla bitmez.

Emzirme eyleminin sütün salınması konusunda arttırıcı etkisi olmasının yanında, bebeğin doğumdan hemen sonra ilk yarım saat en aktif, hareketli olduğu dönemdir. Bu sürenin kaçırılması daha sonra anneyi emme, memeyi sağlıklı şekilde kavrayabilme becerilerini etkilemektedir. Bu yüzden bebeğe bakım veren hemşire ve ebe bu süreci en etkin biçimde anneye emzirme konusunda destek olmalıdır.

Son yıllarda özellikle sezaryen oranlarının Dünyada ve Türkiye’de artmasından dolayı annelerin ilk günlerinde prolaktin ve oksitosinin geç aktive olmaktadır. Bu durum anne sütünün üretiminin az olmasına neden olduğu için, bilim insanları anne sütünü arttırmak amaçlı araştırmalar yapmaya başlamıştır.

Bu araştırmalar sonucunda bulunan anne sütünü arttırıcı uygulamalardan biri oksitosin masajı olarak adlandırılan sırt masajıdır.

Bağlanma rolündeki etkisinden dolayı “aşk hormonu” olarak da adlandırılan oksitosin, dokuz tane aminoasitten oluşan bir nöropeptiddir.

Oksitosin Hormonu Ne Sağlar?

  • Annelik davranışın gelişmesini sağlar.
  • Anne-bebek bağlanmasını sağlar.
  • Süt salınımını sağlar.

Doğumdan sonra emzirmenin başlaması ve meme başının bebek tarafından uyarılması ile oksitosin hormonu salınmaya başlar. Emzirme eylemi devam ettiği sürece bu salınma devam eder.

Oksitosin Salınımını Uyarmak İçin Yapılacak Bazı Uygulamalar Nelerdir?

  • Anneye güven kazandırmak, sakin ve stressiz olmasına yardımcı olmak,
  • Ağrı ve stres yaratan stresörleri ortamdan uzaklaştırmak,
  • Yenidoğanla ve emzirme ile ilgili olumlu düşünceler kazandırmak,
  • Destek grupları oluşturmak (kendisi gibi emziren annelerden oluşan gruplar oluşturmak)
  • Yenidoğan ile tensel teması arttırmak,
  • Meme başını uyarmak,
  • Memelere hafifçe masaj yapmak.

Bu uygulamalar prolaktin ve oksitosin salınımını uyararak anne sütü üretimini arttırmaktadır.

Kadın doğum kliniklerinde çalışan hemşireler ve ebeler bu konuda yeterli bilgi sahibi oldukları için, her anneye erken dönemde anne-bebek bağlanması ve emzirmenin etkin bir biçimde sürdürülmesi için size danışmanlık yapacaktır.

Oksitosin (Sırt) Masajı Nasıl Yapılır?

  • Anne sandalyeye oturur ve öne doğru eğilir pozisyonda, kendi ile aynı seviyedeki masanın üzerine kollarını koyarak ve üzerine de başını koyar.
  • Bir uygulayıcı tarafından, anneye skapula kemikleri arasındaki omurganın her iki yanına aşağısına yukarısına masajı yapılır.
  • Uygulayıcı yumruklarını sıkıca bastırıp başparmaklarıyla üç dakika boyunca dairesel friksiyon hareketleri yapar.

Oksitosin süt salınımındaki rolü bakımından oldukça önemli bir hormondur. Emzirmenin etkin bir şekilde devam etmesi ve anne-bebek arasında erken dönemde oluşacak temel güven duygusu üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Anne sütü ve oksitosin salınmasını artırmak amacıyla alternatif yöntemlerden yararlanmak faydalı olabilir. Yalnızca bu uygulamaları kanıta dayalı uygulamak yararlılığı açısından oldukça önemlidir.

Bu nedenle daha fazla örneklem grupları üzerinde yapılacak olan deneysel türde çalışmalara ihtiyaç duyulmakta ve bu konuda bilgi ve donanıma sahip sağlık personellerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu nedenle kliniklerde çalışan hemşirelere ve ebelere Oksitosin (Sırt) Masajı uygulanması ve yaygın hale getirilmesi amacı ile eğitimler verilmeli ve beceriler kazandırılması sağlanmalıdır.

A, Şirin, A., & Kavlak, O. (2015). Kadın Sağlığı-Laktasyon Ve Emzirme (2. B.). İstanbul: Nobel Yayın Evi.

Erdoğan, U., Üstgörül, S., Ağırbaş, B., & Sima Nur , Ş. (2019). Anne Sütünü Arttırmada Kullanılan Alternatif Tıp Yöntemleri . 3.Uluslararası Akademik Öğrenci Çalışmaları Kongresi, (S. 2-3 ). Ankara.

Kültürsay, N., Bilgen , H., & Türkyılmaz , C. (2014). Türk Neonatoloji Derneği Sağlıklı Term Bebeğin Beslenmesi Rehberi 5-20.

Taşkın, L. (2016). Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği (s. 503-504). İçinde Ankara: Akademisyen Yayınevi.


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.