Normal Doğumu Kolaylaştırmada Perine Masajının Önemi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

0 160

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Doğum anne ve bebek için mucizevi ve özel bir andır. Gebelik öncesi dönemden başlayarak doğuma kadar geçen sürede bu mucizevi ana en güzel ve en özel şekilde hazırlık yapılır. Bu hazırlıklar anne ve bebek sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik pek çok uygulamayı içinde barındırır. Perine masajı da bu uygulamalardan biridir.

Normal doğumun anne ve bebek açısından faydaları saymakla bitmez. Normal doğum sonrası iyileşme süreci hızlıdır ve ten tene temasın hemen sağlanabilmesinden ötürü anne bebek ilişkisi erken dönemde başlamış olur. Ayrıca normal doğum sonrası yenidoğanlarda solunum problemleri daha az görülmektedir. Normal doğumun faydalarının yanında bazı olumsuz yönleri de bulunabilmektedir. Doğum anında epizyotomi uygulaması, müdahaleli doğum eylemi ve perine bölgesinde kendiliğinden oluşan hasarlardan ötürü perineal travmalar ortaya çıkabilmektedir. Doğum anındaki perineal travmaları en aza indirmek için de pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik uygulamalar yapılmalıdır.

Perine Masajı Nedir?

Perine masajı, pelvik taban kaslarını güçlendirmek ve perineal esneme sağlamak için vajinanın yan duvarlarına parmaklar yardımıyla yapılan masajdır. Perine masajı aşamalı olarak pelvik taban kaslarına esneklik kazandırır. Pelvik taban kaslarının esneklik kazanması sayesinde doğum eyleminde perineal travmalar daha az görülmekte ve doğum eylemi anne için kolaylaşmaktadır. Dolayısıyla perine masajı doğumun en az müdahale ile gerçekleşmesi ve annenin yaşam kalitesinin artması açısından büyük önem taşır.

Perine Masajı Ne Zaman Yapılır?

Perine masajı gebelik döneminden başlayarak doğuma kadar yapılabilir. Yapılan bazı çalışmalara göre perine masajı gebelik öncesi dönemde de yapılabilir. Gebelik dönemin 34-35. gebelik haftasından başlayarak haftada 3-4 kez, 5-10 dakika süreyle yapılmalıdır. Doğum eyleminde ise doğumun ikinci evresinde hastane ortamında bir sağlık profesyoneli tarafından gebeye perine masajı yapılabilir. Gebelik döneminden itibaren düzenli olarak yapılan perine masajı, perine bölgesinin elastikiyetini anlamlı derecede arttırmaktadır. Perine masajı sayesinde özellikle ilk kez doğum yapacak olan gebelerde, perineal travmaların önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir.

 Perine Masajı Nasıl Yapılır?

Perine masajı gebenin kendisi, eşi veya bir sağlık profesyoneli tarafından yapılabilir. Masaja başlamadan önce el hijyeni sağlanmalı ve mesane ve bağırsaklar boş olmalıdır. Masaj yaparken parmakların rahatça hareket edebilmesini sağlamak için kayganlaştırıcı bir madde kullanılmalıdır. Perine masajını kadın kendisi yapacaksa baş parmaklarını kullanarak, eşi ya da bir başkası tarafından yapılacak ise işaret parmaklar yardımıyla masaj yapılmalıdır. Parmaklar vajinanın 5-4 cm içine yerleştirilir. İki elin işaret ya da baş parmakları kullanılarak aşağıdan yukarı doğru olacak şekilde hafif baskı uygulanarak süpürme hareketiyle masaj yapılır. Böylelikle saat üç yönünden dokuz yönüne doğru ritmik olarak ‘’U’’ şekli çizilerek parmaklar hareket ettirilir. Bu hareket vajina dokusunun ve çevresindeki kasların esnemesine yardımcı olur. Masaj yapılırken kadının perine bölgesindeki kasları sıkıp bırakması ve bu bölgedeki kasları hissetmesi önemlidir. Bu şekilde 5-10 dakika süreyle perine masajı yapılır.

Perine Masajına Hangi Kayganlaştırıcı Maddeler Kullanılabilir?

Kayganlaştırıcı madde olarak; badem yağı, lavanta yağı, zeytinyağı gibi doğal yağlar, gliserin, vazelin ve hastane ortamında kullanılan jeller kullanılabilir.

1. Kaya,N. Demirel,G. (2018). İntrapartum Perine Masajı Uygulamasına Güncel Bakış. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi.3(1). 33-40.

2. Şimşek, H.N. ve ark. (2018). Antenatal Perineal Masaj Perineal Travmaları Azaltır mı? Sistematik Derleme. Hemşirelikte eğitim ve Araştırma Dergisi. 15(4). 242-247. doi:10.5222/HEAD.2018.242

3. Başgöl,Ş. Kızılkaya Beji,N. (2015). Doğum Eyleminin İkinci ve Üçüncü Evresinde Sık Yapılan Uygulamalar ve Kanıta Dayalı Yaklaşım. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. ; 5(3): 66-71. ISSN: 2146-443X

4. Güngör,İ. Yıldırım-Rathfısch,G. (2009). Normal Doğum Eyleminin İkinci ve Üçüncü Evresinde Kanıta Dayalı Uygulamalar. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi.

5. Erbaba,H. Pınar, G. (2016). Postpartum Perineal Travmanın Önlenmesi ve Yönetimine İlişkin Güncel Yaklaşımlar. Hemşirelikte Eğitim Ve Araştırma Dergisi. 13 (3): 272-281. doi:10.5222/HEAD.2016.272

6. Altuntuğ,K. Ve ark. (2010). Vajinal Doğumlarda Perine Travmasının Önlenmesinde Perine Masajının Etkisi. Anadolu Hemşirelik Ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 13:3.

7. Sayıner,D. (2005) . Vajinal Doğumlarda Perine Masajının Etkinliği. Doktora Tezi.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.