Meme kanseri dünyada kadınlarda görülen kötü tümörler arasında en çok görüleni olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin ise yaklaşık %30’unu oluşturmaktadır.
Dünyada ortalama yılda 180.000 yeni meme kanseri vakası bildirilmektedir.
Meme kanseri sıklığı dünya üzerinde ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Batı ülkelerinde kanserden ölümler arasında, istatistiklere bakıldığında meme kanseri akciğer kanserinden dahi daha fazla ölümlere neden olmaktadır.
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri, meme dokusu içinde süt kanalları içerisinde oluşan kanser hücreleridir.
Meme kanserlerinin %80’i invaziv duktal karsinomdur. İnvaziv duktal karsinom meme kanserinin süt kanallarında ortaya çıktığını gösterir. Meme kanserlerinin %20’si de invaziv lobüler karsinomdur. Bu türde ise meme kanseri süt kanallarında değil süt bezlerinde gerçekleşir.
Meme kanserinde kanserli hücrelerin büyümesi ve çoğalması oldukça zaman alır ancak çoğaldıktan sonra hücreler lenf ve kan yolu ile başka organ ve dokulara yayılabilir. Bu duruma metastaz diyoruz. Meme kanserinde en önemlisi kanserin kan ve lenf yolu ile diğer organ ve dokulara yayılmadan önce tanının konulmasıdır. Bu aşamada konulan tanı ile tedavi oranı çok yüksektir. Bu nedenle meme kanserinde erken tanı çok önemlidir.
Meme Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kalıtsal, çevresel, hormonal etkenlerin neden olduğu düşünülmektedir.
Ailesinde meme kanseri olan kadınlar önemli bir risk grubunu oluşturmaktadır. Eğer kadının birinci dereceden yakınında meme kanseri varsa bu risk 1.7-2.5 kat, ikinci dereceden yakınında varsa 1.5 kat artmaktadır.
Anne ve kız kardeşlerde iki taraflı meme kanseri varsa bu risk 5-6 kata çıkmaktadır.
Meme Kanserinde Erken Tanı Nasıl Konulur?
Meme kanserinde bir çok tanı ve tedavi yöntemi vardır. Erken tanı öncesinde daha kanser dokuları oluşmaya başladığı zamanlarda fark edilebilmesi için bazı tarama yöntemleri vardır.
Bunlar; klinik meme muayenesi, mamografi, kendi kendine meme muayenesidir.
Bu tarama yöntemlerinin hedefi meme kanserinin erken dönemde tanılanması, etkin ve başarılı tedavi şansının artırılması ve daha uzun bir yaşam standardının sağlanmasıdır.
Bu nedenle meme kanserinin bir kadın olarak bize çok yakın olduğunun farkında olmalıyız.
Aslan, F. E., & Gürkan, A. (2007). Kadinlarda Meme Kanseri Risk Düzeyi. Meme Sağliği Dergisi, 3, 63-68.
Akyolcu, N., & Uğraş, G. A. (2011). Kendi Kendine Meme Muayenesi: Erken Tanıda Ne Kadar Önemli? Meme Sagligi Dergisi/Journal Of Breast Health, 7(1).