Lösemi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Şeyler

0 182

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Bugünkü yazımın konusu konu lösemi. Bu konuyu önemli bulduğum ve her anne babanın bilmesi gerektiğini düşündüğüm için seçtim. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızda en çok görülen bir hastalık bu. Belki bu yazımla aklınızda bir kaç bilgi sayesinde kendi veya etrafınızdaki çocuklarınızda erken tanı için faydası olur.

Lösemi kelimesini muhakkak duymuşuzdur.

Halk arasında kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak bilinen lösemi, çocukluk çağı kanserlerinin %35’ini oluşturur. Her yaşta görülebilmesinin yanı sıra daha çok çocuklarda ve 50 yaş üstü yetişkinlerde görülmektedir.

Aklınızdan ‘’Lösemi tam olarak nedir?’’ diye bir soru geçiyor olabilir.

Lösemi Nedir?

Lösemiyi kısaca beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz ve aşırı çoğalması olarak tanımlayabiliriz.

Şuna da değinmeden geçmek istemiyorum. Halk arasında löseminin bulaşıcı olduğu ile ilgili yanlış bilinen bir durum söz konusudur. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir!

Löseminin Nedenleri Nelerdir?

Löseminin nedenleri tam olarak bilinmese de genetik yatkınlıklar, radyasyon, kimyasal ilaçlar ve bazı genetik hastalıklar (Down Sendromu gibi) löseminin nedenleri olarak çalışmalarda gösterilmiştir.

Lösemilerin Sınıflandırılması

Lösemiler, hastalığın seyrine göre akut veya kronik olarak sınıflandırılırlar.

Akut lösemi hızlı seyir gösterir ve kısa süre içerisinde belirtiler ortaya çıkar.

Kronik lösemi ise yavaş ilerleyip uzun bir zaman dilimi içerisinde kendini gösterir.

Şimdi birazda löseminin belirtileri üzerinde duralım.

Löseminin Belirtileri Nelerdir?

  • İştahsızlık
  • Kansızlık nedeniyle ciltte solgunluk, yorgunluk
  • Zayıflama
  • Eklem ve kemik ağrıları
  • Cilt altında kanamalar ve burun/diş eti kanamaları
  • Kanamayı pıhtılaştırıp durdurma görevi gören trombositlerin azalması nedeniyle ciltte kendiliğinden meydana gelen kanamaların olması
  • Açıklanamayan ateş ve enfeksiyonların olması
  • Gece terlemesi
  • Yayıldığı organa ait belirtiler (karın ağrısı, kusma, dalak büyümesi gibi)

Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki lösemi artık günümüzde korkulan bir kanser olmaktan ziyade tedavi şansının arttığı bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Erken tanı ile tedavi şansı oldukça yüksek olan löseminin erken dönemde fark edilip tedaviye başlanması önemlidir. Bunun için öncelikli olarak lösemiyi teşhis etmek için nasıl tanı konuluyor bir öğrenelim.

Lösemide Kullanılan Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Bireyler yukarıda belirtilen yakınmalar ile hastaneye gelirler.

İyi bir hasta öyküsü ve fizik muayene ile bazı tetkikler yapılır.

Yapılan periferal kan sayımı, kemik iliği aspirasyonu veya gerekirse kemik iliği biyopsisi, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir.

Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi hastalığın tipine ve seyrine göre farklılık gösterir. Radyoterapi, kemoterapi, kemik iliği nakli ve immunoterapi (bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar) başlıca tedavileri oluşturmaktadır.

Bireylerin bağışıklık sistemi baskılanmış olup diğer sağlıklı bireylere göre enfeksiyonlara daha açık olurlar. Bu yüzden bu bireylerin travma ve enfeksiyonlardan korunması ve uygun beslenmenin sağlanması lösemiyle savaşta önemli bir yere sahiptir.

Lösemili bireyler etrafındaki insanlardan, yedikleri besinlerden kolaylıkla etkilenebildiği için mikroplardan korunmak amacıyla maska takması gerekmektedir.

Yine burun ve diş eti kanamalarında kanamayı durdurmak için kanayan bölgeye basınç yapılması en genel kural olarak görülmektedir.

Hem kullanılan kemoterapi ilaçları hem sürekli hastanede bulunma durumu hem de hastalığın tekrardan olabileceği düşüncesi bireyleri fazlasıyla yıpratmakta bu yüzden de bu bireylere fiziksel ve duygusal destek sağlanması daha da önem arz etmektedir.

Bu durumda da en büyük destekçilerimiz olan ailelerimize çok büyük sorumluluk düşmektedir.

T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. (2020, 24 Eylül).Lösemi. 24.09.2020 tarihinde erişim adresi: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-turleri/kanser-turleri/kan-kanseri-l%C3%B6semi.html

Lösemili Çocuklar Vakfı. (2020, 24 Eylül).Lösemi Nedir?. 24.09.2020 tarihinde erişim adresi: https://www.losev.org.tr/v6/sayfa/losemi-nedir-31


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.