Kopan (Ampute) Vücut Parçasının Taşınma İşlemleri Nasıl Yapılır?

0 410

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Kopma yaraları çok nadir görülmekle birlikte karşılaşabileceğimiz durumlardan birisidir. Çünkü iş yeri ve trafik kazalarında sıklıkla görülebilir.

Kopma yaraları; kişinin vücudundan bir parçanın kopması veya zorla ayrılması ile oluşur. Vücuttan bir parçanın kopması ile kesik ve yırtılma yaraları meydana gelir. Kanama hızlıdır. Eller, parmaklar, kulaklar, göz küreleri en çok kopma yaraları görülen vücut kısımlarıdır. Motorlu araç kazaları, patlamalar, hayvan ısırması ve diğer yaralanmalar ile oluşabilir. Eğer kopma yaraları görülüyorsa kanamayı durdurmak amacıyla turnike uygulanır.

Kopan parçayı temiz nemli bir beze sarın. Bunun için temiz gazlı bez kullanın, eğer yoksa temiz havlu veya çamaşır kullanın. Ancak kullandığınız bezin tüysüz bir parça olmasına dikkat edin. Örneğin bu işlem için pamuk kullanmayın.

İlişkili Diğer İçerikler

Beze sarılmış parçayı varsa plastik bir kap veya naylon torba içine koyun ve bağlayın.

Kopan parçaya buz ile bir yatak yapın. Kopan parça direkt buz içine konulmaz. Buzlanmış vücut parçasının yeniden dikilmesi işlemi çoğunlukla başarısızdır. Ayrıca kopan parça soğutulmadan 6 saatten fazla tutulamaz. Unutmamalıyız ki kopan parça nemli ve +40 derecede korunursa, kopan parça 8 saat canlılığını sürdürür.

Kopan parçanın hastayla beraber hemen en yakın hastaneye gitmesini sağlayın.


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.