Kısırlık Durumunda En Fazla Uygulanan 4 Yardımcı Üreme Tekniği

0 6.510

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılan yardımcı üreme tekniklerinin çocuk sahibi olamayan bireylere birçok farklı seçenek sunması ile kararın ailelere bırakılması, bireylerin dini inanç, gelenek ve kültürlerine uygun yol ve teknikleri kullanarak doğru ve sağlıklı bir biçimde çocuk sahibi olmalarına yardımcı olur.

Ayrıca etik açıdan bakıldığında da YÜT kişinin üreme hakkını kullanmasına yardımcı olmaktadır. Çünkü üreme hakkı kişinin sadece ‘çocuk’ sahibi olma değil, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığını da içerir.

Yardımcı üreme teknikleri infertil çiftlere çok önemli faydalar sağlamakta, bu yöntemlerle birçok infertil çift, çocuk sahibi olabilmektedir.

Ancak yardımcı üreme teknikleri ile sağlanan gebeliklerde, doğal yollar ile elde edilen gebeliklere göre çocuklar bazı risklere daha fazla maruz kalabilmektedir.

Özellikle çoğul gebelik riski artabileceği gibi, çoğul gebeliğe bağlı preterm(erken) doğum ve düşük doğum ağırlığı riski de yükselebilmektedir. Bu sebeple yardımcı üreme teknikleri kullanılmaya karar verilmeden önce çiftler bu riskleri de değerlendirmelidir.

1. Ovulasyon İndüksiyonu

Yumurtalıkların uyarılmasını ve yumurta sayısının artması ile yumurtanın gelişip olgunlaşmasını sağlayarak gebelik şansının artmasını sağlayan ilaç tedavisidir.

2. IUI (Aşılama)

Kullanılan ilaç tedavisinin arkasında doğurganlığı arttırmak için HCG iğnesi yapılır. İğneden 32-36 saat sonra aşılama yapılır. Aşılama yönteminde erkek bireyden toplanan spermlerin özel yıkama ve hazırlanma işleminden sonra direkt kadının rahmine verilmesidir.

3. IVF-ET (Tüp Bebek)

İlaçlar kullanıldıktan sonra kadına HCG iğnesi yapılır ve 32-36 saat sonra kadına OPU(yumurta toplama) işlemi uygulanır.

Kadından toplanan yumurtalar ve erkekten alınan spermler laboratuvarda özel bir ortama bırakılıp döllenmesi beklenir. Döllenme tamamlandıktan sonra oluşan embriyo kadının rahmine yerleştirilir.

4. Mikroenjeksiyon (ICSI)

İlaçlar kullanıldıktan sonra kadına HCG iğnesi yapılır ve 32-36 saat sonra kadına OPU(yumurta toplama) işlemi uygulanır.

Kadından toplanan yumurtalardan en sağlıklısı ve erkekten alınan spermlerden hareket ve dölleme yeteneği en iyi olan ve en sağlıklı olan sperm seçilir ve sperm özel laboratuvar ortamında direkt yumurtanın içine enjekte edilir. Oluşan embriyo kadının rahmine yerleştirilir.

Cihan Ç. Ve Mehmet T. (2014). Dünden Bugüne Yardımla Üreme. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 148–155.

Özpulat, F., Yardımcı Üreme Teknikleri, Etik ve Sağlık Personelinin Sorumluluklar, Sağlık Akademisi Dergisi, Cilt 2,S24-43, Kastamonu,2017

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.