Merhabalar,
Bugün yazımı yazarken farklı bir başlık atmak istedim. Geçen haftalarda hepimizin dikkatini çelen birçok kurdele (her bir kanser türünün farklı renkte kurdelesi vardır) ya da kanser haftası paylaşımları olmuştur.
1-7 Nisan ulusal kanser haftasıydı. Bu haftanın amacı; kanser konusunda farkındalığımızı artırarak erken teşhis ve tedaviyi sağlamak.
Bilimdeki ilerlemeler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kanser erken tespit edilebilir, tedavi edilebilir ve en önemlisi ÖNLENEBİLİR.
Kanser olmayı kim ister ki der dediğinizi duyar gibiyim?
‘Önlenebilir diyoruz’ peki, neler yapmalıyız?
Birçok soru sorulabilir bunun gibi.
Ülkemizdeki KETEM merkezlerini daha önce duymuş muydunuz?
KETEM merkezleri kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezidir. Ülkemizin hemen hemen her ilinde bu merkezler yer almaktadır. Bu merkezlerde taramalarınız ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Sizin ilinizde KETEM merkezi olup olmadığını öğrenmek isterseniz Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sayfasından ulaşabilir ve buradaki sağlık profesyonelleri ile görüşebilirsiniz.
Birçok etken kansere sebep olmaktadır. Hastalığı saf dışı bırakabilmek ya da erken teşhis edebilmek için tarama programlarını uygulamalı ve ihmal etmemelisiniz.
Kanser Tarama Programları
Tarama programları her kanser türü için uygulanmamaktadır. Kansere neden olan risk faktörlerinden uzak durmak ile öncelikle riski en az düzeye indirmemiz gerekiyor.
Tarama programları;
- Meme kanseri
- Serviks kanseri ve
- Kolon kanseri için uygulanmaktadır.
Meme Kanseri Tarama Programları Nelerdir?
- 20 yaş ve üzerindeyseniz mutlaka her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalısınız.
Bu o kadar önemli ki birçok hastam kitlesini böyle fark etmiş ve tedavi oldular. Geçen hafta bir hastam ile sohbet ederken nasıl fark ettiğini sorduğumda, ‘Hava çok soğuktu elimi ısıtmak için kendimi sardım ve elime göğsümde bir şey geldi. Hemen eve gidip kendi kendine meme muayenesi yaptım ve kitlenin olduğuna fark ettim.’. Daha sonra yapılan tetkiklerde birinci evre meme kanseri olduğu tespit edilmiş.
Ne kadar önemli değil mi?
Bazen korkuyoruz ya varsa ne yaparım diye ama her kontrol edilmediğimizde ilerliyor olabilir, geciktiriyor olabiliriz. Lütfen ısrarla söylüyorum bu çok önemli.
- 2 yılda bir sağlık kuruluşuna muayene olmaya gitmelisiniz.
Bazen öyle kitleler oluyor meme dokusunda hissedemeyebiliyoruz. Sağlık kuruluşunda yapılan meme ultrasonu ya da MR’ı ile teşhis edilebilir.
- 40-69 yaş ve üzerindeyseniz tüm söylediklerimize ek olarak mutlaka 2 yılda bir mamografi çektirmelisiniz.
Mamografi işlemi hem kısa hem net sonucu görmemizi sağlıyor. Can acıtıcı bir işlem olmadığına emin olabilirsiniz.
Serviks Kanseri Tarama Programları Nelerdir?
- 30 yaşından sonra her beş yılda bir smear testi vermelisiniz. HPV-DNA mutlaka baktırmalısınız.
HPV virüsü serviks kanserinin en temel faktörlerinden birisi olmakla birlikte ücretli olarak aşının yapıldığını biliyor muydunuz?
HPV aşısı hem kadınlara hemde erkeklere uygulabilir. 10-12 yaşlarından uygulabilir. Cinsel yaşam başlamadan önce de HPV aşısını yaptırabilirsiniz. Ücretini tam olarak bilemiyorum.
Kolon Kanseri Tarama Programları Nelerdir?
- 50 yaşından sonra mutlaka kadın ve erkekler 2 yılda bir gaitada gizli kan olan testi yaptırmalıdırlar.
- Her 10 yılda bir de kolonoskopi yaptırılmalıdır.
Tüm tarama programları sizin ek şikayetini yoksa rutin yapılması gerekenlerdir. Fakat ek şikayetleriniz varsa zamanları beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sağlıkla kalın.