Kısırlık sorunu yaşayan çiftler ciddi bir bilgi kirliliği ile karşı karşıya kalıyorlar. Bende öğrendiklerimi kısırlık sorunu yaşayan çiftlerle paylaşarak onlara yolcukluklarında ufak katkılar yapmak istiyorum.
Bir önceki yazım olan Erkekler İçin 4 Kısırlık Tanı Testi yazımı erkek cinsiyetinde var olan kısırlık durumu varlığında okumanızı öneririm. Bu yazımda ise kadın cinsiyeti üzerinden kısırlık tanı testlerini paylaşacağım. Diğer yazılarımı da buradan okuyabilirsiniz.
Kadın Kısırlık Tanı Testleri
1. Over (Yumurtalık) Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi
Yumurtalıklarda üretilen , menstrüasyon döneminde (adet dönemi) ve gebelikte rol oynayan progesteron, LH ve AMH hormonlarının değerlendirilip yumurta sayılarının yeterli olup olmadığının kontrol edildiği bir değerlendirme yöntemidir.
2. USG (Ultrason)
Rahmin, yumurtalıkların ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. Ve 3. Gününde yapılan muayenedir.
3. Folikülometri (Yumurta Takibi)
Yumurta hücresinin gelişimini ve yumurtlama zamanını kontrol etmek için kullanılan bir izlem yöntemidir.
4. Endometrial Biyopsi
Endometriumun gebelik için hazır olup olmadığına bakılır. İnce ve esnek bir tüp ile rahim içerisine girilip doku örneği alınarak yapılan incelemedir.
5. Histeroskopi
Rahim içine özel ışıklı bir kamera ile girilerek rahmin yapısının ve gebelik için uygunluğunun değerlendirilmesi yöntemidir.
6. HSG
Vajinal açıklıktan serviks yoluyla rahime radyoopak madde verilerek sıvının rahime ve tüplere geçişi gözlemlenir. Bu yöntemle tüplerdeki tıkanıklıklar, yapısal problemler ve rahimdeki problemler gözlemlenir. Adet döngüsünün 6.-11. Günlerinde yapılır.
Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, XI. Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, 2012, Ankara