Transhümanizm kavramına ilk yapacağınız yorum nedir?
Arkadaşlarımıza sorduğumuzda bazı cevaplar aldık. Bunlar; cinsiyet değiştirmek, cinsiyet değiştirenlere insani temelle yaklaşmak gibi cevaplar oldu. Bu cevapların yazıyla bağlantısını okudukça kendiniz analizleyeceksiniz.
Kanserli hücrelerden kurtulmak, ölümü kaliteli yaşam evresi sonrası tanımak, acı çekmemek ya da şimdi donayım gelecek 100 yıl sonra daha teknolojik bir şekilde yaşamayı tercih etmek aslında bilimde hayal değil. 😊
100 yıl kendini donduran kişilerin olduğu haberi illa ki görmüşsünüzdür. Hatta bazı ünlü kişilerin ölmediğini kendini dondurduğunu haber yapan kanallar dahi oldu.
Şimdi transhümanizm kavramı az çok şekillenmiştir. Gelelim tam tanımına…
Transhümanizm Nedir?
Transhümanizm, en gelişmiş teknolojileri kullanarak insanı değiştirmeye çalışan, genetik mühendisliği, sibernetik, yapay zekâ, nano-teknoloji ve android cihazlar gibi enstrümanlar sayesinde insanın sahip olduğu sınırlılıkları ortadan kaldırmayı hedefleyen felsefi bir akım olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hastalıklar, yaşlanma, organların işlevlerini yitirmesi, ölüm gibi olumsuz durumların üstesinden ileri teknolojilerle gelinmesi gerektiğini savunan bu hareket uzun ömürlü, biyolojik doğasından ve zincirlerinden kurtulmuş, gelişmiş fiziksel ve bilişsel yeteneklere sahip yarı insan yarı robot varlıklar ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Yani planlanan durum robotik insanlar, hiçbir hastalığı olmayan insanlar hatta robot insanlar diyebiliriz.
Yani felsefede olan homo sapiensin gelişmiş formatındaki Robo- sapiens formatına yükselmesidir.
Batı dünyasının tartışma yaratan bu konu hakkında sayısız programlar, sayısız kitaplar var. Bunları incelemenizi öneririm.
Peki, dini açıdan bu tartışmalara siz nasıl bakıyorsunuz?
Ben bunu dini kavramlar üzerinden açıklamak istiyorum. Hümanizm, insanı Yaratıcıdan önce getirirken transhümanizm insanı biyolojik süreçlerle Yaratıcı’nın has özelliklerinin donatılmış haliyle daha iyi bir biyoloji vaat eder.
Felsefik bir bakış açısıyla yaklaşırken inanç bakımından fazlaca ayrıma sürükleyen bu kavramı sizlere sunarak, iyi günler diliyorum.