İnfodemi kelimesini toplum olarak en fazla Covid-19 pandemisi sürecinde duyduk. Covid-19 pandemi sürecinde yanlış bilgilerin çok hızlı yayılması ile toplum sağlığını kötü etkilenmeye başladı. Bu duruma sessiz kalmayan Dünya Sağlık Örgütü İnfodemi konusunda yetkili mercilere çağrıda bulundu. Covid-19 pandemisinin yanında bir de İnfodemi adında yeni bir pandemi ile daha mücadele ettiklerini belirttiler.
Bu yazımda İnfodemi alanında en yaygın kullanılan yanlış bilgi türlerinden bahsedeceğim. Ülkemizde sağlık okuryazarlık düzeyinin çok düşük olması nedeniyle bu 7 farklı yanlış bilgi türünü bilmek büyük önem arz etmektedir.
Sağlık alanında bir bilgi karşınıza çıktığında onu PAYLAŞMADAN, HAYATINIZDA UYGULAMADAN önce bu 7 yanlış bilgi türünden biri olup olmadığını düşünmeniz gerekir. Bunu başarabilirseniz hem kendi sağlığınızı hem de paylaşım yaparak sorumluluk aldığınız diğer kişilerin sağlığını tehlikeye atmamış olursunuz.
Gelin şimdi yanlış bilginin en yaygın 7 türünü inceleyelim.
1. ÇARPITMA
Gerçek anlamından saptırarak yanlışa sürükleme / yönlendirme
2. TAKLİT
Bir kişi ya da kurumun imitasyonunun oluşturulduğu içerikler ya da hesaplar
3. MANİPÜLASYON
Seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla değiştirilmiş bilgi
4. BAĞLAMDAN KOPARMA
Doğru bir bilginin, içinde bulunduğu olaylar, durumlar veya ilişkiler örgüsünden koparılarak farklı bir anlatı içinde sunulması
5. HATALI İLİŞKİLENDİRME
Bir olayla ilişkilendirilen ancak farklı bir durumu yansıtan fotoğraf, video, anlatı ya da haber başlıkları
6. UYDURMA
Tamamen üretilmiş, herhangi bir gerçeklik payı taşımayan içerikler
7. PARODİ
Eğlence ve alaya alma amaçlı hazırlanan, kullanıcıları yanıltma potansiyeli olan içerikler