Bu yazıyı kadınların genital hijyen kurallarına uyması için yazdım. Bende bir kadın olarak bu konunun ne kadar önemli olduğunu biliyor ve bir sağlık profesyoneli olarak bu konuda bir farkındalık ve bilgilendirme yapmak istiyorum.
Genital bölge, kadın sağlığını korumanın en önemli basamaklarından biridir. Erken tanı ve tedavi genital enfeksiyonların ilerlemesinin önüne geçer. Bu enfeksiyonlar kadınlara rahatsızlık vermesinin yanı sıra geri dönüşümsüz hasarlara ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Kadınlarda genital enfeksiyona hazırlayan birçok faktör vardır.
- Yaz aylarında havaların sıcaklığının yükselmesiyle genital bölge nemli kalır ve vajinal mantar enfeksiyonu riski artar.
- Uzun süreli ped kullanma, ıslak mayo, vajina içini temizleme de vajinal ekosistemi bozar.
- Pedler sıvıyı emdikleri için uzun süreli kullanımı vajinanın florasını bozar ve vajinada kuru bir ortam yaratarak akıntı artışına sebep olur.
- Kadınlarda üretra, vajina ve anüsün birbirine yakın olması enfeskiyon riskini arttırır.
- Antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı (diyabet) bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olarak vajinal akıntıya neden olur
- Gebelik süresince rahim ağzındaki değişiklikler de vajinal akıntıyı etkileyebilir. Rahim ağzı ve vajinal duvar yumuşadıkça gebe vücudu enfeksiyonları önlemek amacıyla aşırı boşalma yapmaya başlar.
Diğer bir etken ise çevresel faktörlerdir. Toplum yaşam alanlarında ortak tuvalet kullanılması, tuvaletlerin temiz ve hijyenik olmaması riski arttırır.
Genital Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Vajinal akıntının değişmesi
Vajinal akıntılar akıntının rengine ve yoğunluğuna göre ayrılır. Bazı akıntı türleri normaldir ancak bazıları kötü kokulu ve akıntı rengi anormaldir.
Normal akıntı berrak ve akışkandır. Egzersiz sonrası yoğun olabilir.
Genital enfeksiyonu olan kadın sarı-gri yeşil, yoğun topak topak beyaz akıntı şeklinde olabilir.
Kaşıntı
Vajinal mantarın en bilinen belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntıya bağlı kızarık ve ödemli olabilir
İdrar yaparken yanma
Cinsel ilişki esnasında ağrı
Genital Enfeksiyon Tanısı Nasıl Konur?
Kişinin öyküsü dinlenir. Doktor jinekolojik muayene ile genital bölgeyi kontrol etmek isteyebilir. Pap smear testi ve mikroskobik inceleme yapılabilir.
Genital Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doktor istemine göre kremler pomadlar tercih edilebilir.
Doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir.
Genital Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Öneriler
Tuvalete girmeden öne elleri yıkamak
Ellerin yıkanmadan taharetlenme yapılması ellerdeki mikroorganizmaların tuvalet kağıdıyla perine bölgesine taşınmasına yol açar. Yapılan araştırmalarda tuvaletten önce ellerini yıkamayan kadınlarda yıkayanlara göre vajinitise yakalanma oranı daha yüksek olduğu belirtilmektedir.
Tuvaletten sonra vajina temizliğini önden arkaya doğru yapmak
Genital bölge temizliğini arkadan öne doğru yapan kadınlar kalın bağırsağın normal florasında yer alan ve hastalığa neden olmayan, E. Coli mikroorganizmalarının vajina ve üretraya bulaştırmakta ve genital enfeksiyonların oluşmasına neden olmaktadır.
Genital bölgeyi her zaman kuru tutmaya çalışmak
Özellikle havuz veya denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile beklememek gerekiyor. Perine bölgesinin nemli kalması mikroorganizmaların üremesini kolaylaştırır ve enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar.
Tek kullanımlık tuvalet kâğıdı kullanmak
Genital bölgenin başkalarının kullanımına müsait taharet bezi ile kurulanması oldukça risklidir ve genital enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle perine bölgesinin kurulanmasında tek kullanımlık tuvalet kâğıdı kullanılması ve kuru tutulması önemlidir
Her zaman pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli ve her gün iç çamaşırı değiştirilmeli
Akıntının yoğunlaştığı dönem içerisinde birkaç kez değiştirilebilir. Sentetik ve naylon iç çamaşırlarının kullanılması genital bölgenin ıslak, nemli kalmasına ve buna bağlı olarak alerji ve genital enfeksiyonlara neden olmaktadır
Adet döneminde mutlaka emici hijyenik ped kullanılmalı
Kullanılan pedler 3-4 saatte bir yani günde 6-8 kez değiştirilmelidir. Bez kullanımının olduğu durumlarda ise bezlerin çok iyi temizlenmesi ve ütülenmesi gerekir. Yapılan bir çalışmada adet görme sırasında kullanılan malzemenin genital enfeksiyonların oluşmasında etkili olmaktadır.
Günlük ara bez kullanan kadınların gün içerisinde 4-6 saate bir değiştirmesi gerekir. Değiştirilmemesi ise dış genital organların nemli kalmasına, akıntı ile sürekli temas etmesine neden olmakta ve özellikle vajinal mantar enfeksiyon riskini artırmaktadır.
Vajinal duş yapmamak
Yapılan bir araştırmada kadınların en fazla vajinal duş yapma nedeni vajinal kokudan kurtulmak olarak ifade edilmektedir. Vajinal duş yapanlarda anormal vajinal akıntı görülme riskinin yapmayanlara göre 3,9 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
Vajinayı sadece su ile temizlemek
Kimyasal maddeler(sabun duş jeli) vajinanın pH derecesini ve bozar mantar oluşma riskini arttırır.
Kadın üreme sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yanlış genital hijyen uygulamalarından kaçınılması ve doğru genital hijyen alışkanlıklarının kazandırılması kadın sağlığı açısından önemlidir.
Daşıkan, Z., Kılıç, B., Baytok, C., Kocairi, H., & Seher, K.U.Z.U. (2015). Genital Akıntı Şikâyetiyle Polikliniğe Başvuran Kadınların Genital Hijyen Uygulamaları. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 4(1), 113-124.
Thank you 🙂