Gençlerde Hipertansiyon Alarm Veriyor!

0 2.840

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Hareketsiz yasam, fazla tuzlu fast food beslenme tarzı, şişmanlık, stres, kaygı, aşırı kahve sigara ve alkol tüketimi hastalığın daha genç yaslarda görülmesine yol açıyor.

Hipertansiyon Yaşı Düştü

Hipertansiyon yası düştü. Eskiden daha çok ileri yas hastalığı olarak bilinen hipertansiyon değişen yasam tarzları yüzünden her yasta görülür hale geldi. Ve son yıllarda yüksek tansiyon şikâyetiyle başvuran daha fazla genç hastamız oldu.

Maalesef 20-40 yaş arasında hipertansiyon görülme sıklığı yaklaşık yüzde 7-10’lara kadar ulaştı. Bu çok yüksek bir oran, kesinlikle ciddiye alınmalı. Çünkü hipertansiyon organları hedef alıyor ve hedef organ hasarı oluştuğunda geri dönüş imkânsız veya çok zor.

Peki, Gençler Neden Hipertansiyon Hastası Oluyor?

Çünkü akıllı telefonlar, bilgisayarların hayatımızda pek çok şeyi kolaylaştırdığını savunurken, sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini göz ardı ediyoruz. Teknoloji özellikle genç nesli hareketsiz bir yasama mahkûm ediyor. İs, eğitim vs. için bu iletişim teknolojilerinden yararlanan gençler, eğlenceyi de bunlarda buluyor, sosyal yaşamlarını daha doğrusu kendilerini bu cihazların içine hapsediyorlar. Yürümüyorlar, enerji harcamıyorlar, hazır yemek tüketiyorlar. Bu hareketsiz ve kötü beslenme içeren yasam tarzına sigara, alkol, aşırı kahve çay tüketimi ve de stres dahil olduğunda basta hipertansiyon olmak üzere çeşitli hastalıklar gündeme geliyor. Obezite bu nesli tehdit eden hastalıkların basında geliyor. Eğer kişi şişman veya fazla kiloya sahip ise tehdit eden hastalıklar 3 kat fazla görülüyor.

Hipertansiyonun hedef aldığı organların basında kalp, beyin, böbrekler geliyor, aynı zamanda çevre damarları (özellikle aort damarı) ve gözleri tehdit ediyor. Kalpte büyüme, kalınlaşma, damar sertliği, beyin kanaması, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları hipertansiyonun yol açtığı ciddi sağlık problemleri. Hipertansiyon kendini bas ve ense ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve burun kanaması ile gösterebilir, göğüste bir baskı olabilir, böbrek sorunları, görme bozukluğu ya da hafızada bir problemle kendini gösterebilir. Hasta kısmi felçlerle doktora müracaat edebilir. Gençler hipertansiyon saptandığında mutlaka bir uzman hekim tarafından ele alınmalı ve ileri araştırma yapılmalıdır. Hipertansiyona neden olan faktörlerden uzak durmak, az tuzlu doğru yiyecek, içecek tüketip daha fazla hareket etmek alabileceğimiz en önemli önlemlerdir. Özellikle günde 30 dakikalık tempolu yürüyüş herkese ilaç gibi gelecektir.

Hipertansiyon organları hedef alıyor ve hedef organ hasarı oluştuğunda geri dönüş imkânsız veya çok zor.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.