Gebelikte Beslenmenin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

0 1.574

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Herkesin de bildiği gibi gebelik oluşumundan itibaren hormonlar değişir, vücut değişir, psikoloji değişir…

Beslenme başlı başına günlük yaşamda en önemli gereksinimken bu denli değişimlerin olduğu bir döneme girildiğinde sizce de daha çok önem kazanmaz mı?

Gelin birlikte öğrenelim.

Sağlıklı olmanın temel koşullarından biri yeterli ve dengeli beslenmektir. Gebelikte doğru beslenme anne ve fetüsün sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Bebeğin yeterli gelişebilmesi için anneye büyük sorumluluk düşmektedir.

Yeni nesillerin sağlıklı olabilmesi için gebeliğin de sağlıklı geçmesi gerekir. Bu yüzden sağlıklı beslenmek, kişinin sadece gebeyken değil tüm hayatı boyunca dikkat etmesi gereken bir husus olmalıdır. Sağlıklı bir toplumun oluşması için de bireylerin beslenmenin önemi hakkında bilinçlendirilmeleri gerekir.

Gebelikte beslenme bazı hususlar dışında gebelik öncesi dönemle aynı seyreder. Gebelikte anne ve bebek için önemli olan, gebenin iki kişilik değil, besin değerlerinden zengin, dengeli ve yeterli bir beslenme diyeti uygulamasıdır. Sağlıklı bir diyette günlük alınması gereken değerlerin karşılanması gerekir. Süt ürünleri , et grupları gibi zengin protein kaynakları gebeler tarafından sıkça tüketilmesi gereken besin kaynaklarıdır.

Hamilelik boyunca annenin sağlıksız beslenmesi, fetüsün gereksinimlerini annenin deposundan sağlayamamasına neden olur. Bu tip malnütrasyon durumlarında gebelik olumsuz sonuçlanabilir. Dünyada her yıl doğan 6 bebekten biri düşük doğum ağırlığı ile doğmaktadır(<2500gram).Düşük doğum aralığında doğan bu yenidoğanların sayısı 16-17 milyon arasında değişmektedir. Genellikle bu doğumların nedeni gebe kadınlardaki beslenme bozukluğudur.

Dengeli bir beslenmede kalori alımı oldukça önemlidir. Ancak besin değeri düşük ve işlenmiş yiyecekler yeterli enerji alımını sağlasa da günlük alınması gereken besin değerlerini size sağlamaz. Gebeler gün içinde yeterli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi değerlere dikkat ederek beslenmelerini oluşturmalıdır. Beslenmedeki amaç yalnızca günlük alınması gereken kalori miktarını tamamlamak değil, gebenin artan besin değeri ihtiyaçlarından zengin yiyeceklerin tüketilmesi olmalıdır.

Gebelikte yeterince alınması gereken besin değerleri şöyledir.

  • Protein
  • Karbonhidrat ve Yağlar
  • Vitamin ve Mineraller
  • Demir
  • İyot
  • Folik Asit ve Vitamin B12
  • Vitamin A, D, E

Gebelikten dolayı artan enerji gereksinimini sağlamak için gebenin normal zamanda yediklerine ek bir diyet uygulaması gerekir. Süt ve süt ürünleri, et grubu, yumurta, baklagiller gibi protein zengini yiyecekleri haftalık besin programı içinde sıkça tüketmelidir. Yemeklerle birlikte C vitamini içeriği yüksek sebzeler ve meyveler tüketilmelidir.

Bu besinlerden bazıları şunlardır.

  • Maydanoz
  • Lahana
  • Biber
  • Domates
  • Mandalina
  • Kuşburnu
  • Elma
  • Şeftali

Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için bu sular dökülmemeli ve başka şekillerde değerlendirilmelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılması önemlidir. Eğer gebede yüksek tansiyon problemi varsa yemekler az tuzlu veya tuzsuz tercih edilmelidir. Besin çeşitliliğine önem verilmelidir ancak konserve , beklemiş ürünler ve hazır ürünler tercih etmek yerine daha doğal ve daha taze ürünleri tercih etmek doğru olacaktır. Gebe günlük sıvı alımına çok dikkat etmeli, günde en az 8-10 bardak su içmelidir. Özellikle sık sık kabızlık sıkıntısı yaşayan gebeler, sıvı alımını artırmalı, diyetlerinde posalı yiyeceklere ağırlık vermeli ve hafif tempolu yürüyüşler yapmaya özen göstermelidir.

Yeterli beslenmenin olmadığı durumlarda gebede ve fetüste birtakım problemler ortaya çıkabilir. Gebelikte sigara içmek fetal kayıplara, bebeğin düşük doğum aralığında doğmasına ve hatta fetüsün down sendromlu dünyaya gelmesine bile sebep olabilir. Gebelik öncesi ve gebelik sırasında alkol ve sigara kullanımını bırakmak gerekir. Sigaradaki nikotin, karbonmonoksit ve kadmiyum fetüs için son derece zararlıdır. Gebelik sürecinde alınan alkol ise plasentada asetaldehide dönüşür ve asetaldehid fetüs için örnek verilecek en zehirleyici maddedir.,

”Sağlıklı kadın sağlıklı çocuk doğurur.” Bu yüzden kadınların çocukluk dönemlerinden itibaren beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Nasıl ki infertilitede çocuklukta geçirdiğimiz hastalıklar etken olabiliyorsa beslenme konusunda da ekstra özen göstermek gerekmektedir. Bu durumda büyük sorumluluk ebeveynlere düşmektedir.

Özalper, B. (2014). Gebelikte Beslenme . Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 2 (2) , 270-278 .


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.