Dışarıya çıkmaktan korktuğumuz günlerde, gebelerimiz ve annelerimiz hem kendileri hem de bebekleri için oldukça endişeliler. Ve akıllarında onlarca sorunun cevaplarını arıyorlar.
Pandemi döneminde en sık sorulan sorular;
- Nasıl korunmalıyız?
- Belirtilerle karşılaştığımız zaman ne yapmalıyız?
- COVID-19 tanısı aldım emzirmeli miyim?
- Emzirirken nelere dikkat etmeliyim?
Bu yazımızda covid-19 sürecinde yukarıda en fazla merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Gebeyim COVID-19’dan Nasıl Korunabilirim?
- Ellerinizi sık sık yıkayarak
- Gözlerinize, ağzınıza, burnunuza dokunmayarak
- İnsanlarla aranızda 1,5metre mesafeyi koruyarak
- Öksürük , hapşırma sırasında tek kullanımlık mendil kullanarak ya da mendiliniz yoksa kolunuzun iç kısmını kullanarak,
- Dışarı çıktığınızda tek kullanımlık, cerrahi maske kullanarak korunabilirsiniz
Gebeyim, Belirti (ateş , öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı) Gösterdiğimde Nereye Başvurmalıyım?
- Alo 184’ü arayarak talimatları uygulayabilirsiniz.
- Aile hekimliğinize
- Hastanelerin Covid özel acil servislerine başvurabilirsiniz.
Normal dönem ya da pandemi dönemi fark etmeksizin, COVID-19 doğrulanmış / doğrulanmamış tüm kadınlar doğum öncesi, doğum sırasında, doğum sonunda kaliteli, pozitif doğum yapma ve bakım alma hakkına sahiplerdir. Bu hizmetler psikolojik bakım içeren yenidoğan ve kadınlar için tüm uygulamaları kapsamaktadır.
COVID-19 enfeksiyonu taşıyan annelerin bebeklerini güvenli şekilde emzirebilecekleri, ten temas kurabilecekleri ortam sağlamak başta sağlık personellerinin görevidir.
Çin’de sınırlı sayıda annede yürütülen güncel bir araştırmada son trimesterde olup laboratuvar ile onaylanan COVID-19 tanısı alan 9 gebenin 6’sından sezaryen doğum sonrası amniyotik sıvı, kordon kanı, anne sütü ve bebeklerinden boğaz sürüntüsü alınmış ve SARS-CoV-2 için yapılan testlerin negatif sonuçlandığı bildirilmiştir.
DSÖ’nün tüm olağanüstü durumlar için önerdiği biçimde COVID-19 salgınında da anne sütü ile beslenmek ve ulusal aşı şemalarına uygun olarak bebek ve çocukları aşılatmaya devam etmek önemlidir.
COVID-19 Hastası Gebeyim Nasıl Emzirmeliyim?
- Solunum yolu hijyenine dikkat etmeli ve maske kullanmalıdır.
- Bebeğine dokunmadan önce ve dokunduktan sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır.
- Kullanılan yüzeyleri düzenli aralıklarla temizlemeli ve dezenfekte etmelidir.
- Bebek – anne aynı odada (anne ve bebek, odada başka hasta olmaksızın, aynı odada kalırlar) bebek, annesinin yatağından yaklaşık 2 metre uzakta bir beşikte tutulur ve bebeğe dokunmadan önce el yıkamak, emzirirken ve direk temasta maske kullanılması da dahil virüsün bebeğe bulaşmasını önlemek için önlemler alınır
Anne eğer kendini emzirebilecek kadar iyi hissetmiyorsa bebeğine anne sütü verebilmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir:
- Süt sağma
- Relaktasyon
- Vericiden anne sütü alma
Covid Hastası Anneler Sütünü Sağarken Nelere Dikkat Etmelidir?
- El ile sağım yapacaksa ,sağmadan önce ve sonra elleri yıkamalıdır.
- Eğer anne el pompası veya elektrikli bir pompa ile süt sağıyorsa, pompa ya da biberonun herhangi bir parçasına dokunmadan önce ellerini yıkamalı ve her kullanımdan sonra pompayı uygun şekilde temizlemelidir.
- Sütü güvenli bir şekilde saklayın. Süt toplama şişesini kapatın veya süt toplama torbasını kapatın, tarih ve saatle etiketleyin ve hemen bir buzdolabına, dondurucuya veya buz paketleri içeren bir soğutucu torbasına yerleştirmelidir.
- Süt toplama kabı bir hastanede veya çocuk bakım tesisinde saklanacaksa, etikete ad eklemelidir.
- Pompalama alanını temizlenmeli, özellikle paylaşılan bir pompa kullanıyorsanız, kadranları, güç anahtarını ve tezgâhı dezenfektan mendillerle temizlemelidir.
Koronavirüs 2019 (Covıd-19) Hakkında ABM Beyanı https://www.bfmed.org/assets/BFCOVID-19.pdf Erişim Tarihi: 03.06.2020
World Health Organization Q&A on COVID-19, pregnancy, childbirth and breastfeeding.World Health Organization. Geneva Erişim: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/ q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding Erişim Tarihi: 03.06.2020