Bir kadının yaşayabileceği en özel ve mutlu dönemlerden biri: Gebelik. Bu güzel haberi duymak için belki günlerce, aylarca beklediniz. Muayene günü geldi çattı. Peki bu miniğin bulunduğu fotoğraftaki harfler ve sayılar ne anlama geliyor?
Gebelikte Çekilen Ultrason Zararlı Mı?
Gebelikte x ışınına maruz kalmak ciddi anlamda zararlıdır. Akciğer filmi, tomografi, sintigrafi çekimleri X ışını ile yapılır. Ancak Manyetik Rezonans (MR, Emar) ve ultrason ışın içermeden çekim yaptığı için zararlı değildir. Ultrason yüksek ses dalgalarının geri yansıması yoluyla dokularda oluşan görüntüyü yansıtır. Herhangi bir tehlike içermez. Bu nedenle gebelikte sık tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.
Gebelikte Ultrason Yapılma Sıklığı
Hemen her kontrole gittiğinizde kadın doğum uzmanınız ultrason ile bebeği kontrol edecektir. Muayene sıklığını ise yine doktorunuz belirler. İlk aylarda genellikle ayda (dört haftada) bir kontrole gidilmesi gerekir.
Gebelikte Yapılan Ultrason Terimleri
Gebelik süreci, bebeğin rahme düşmesinden doğuma, dokuz aylık uzun bir süreç. Bu süreçte bebeğinizin gelişimini takip etmek için düzenli aralıklarla doktorunuz ultrason ile ölçümler yapar. Burada verilen terimler her ultrasonda elde edilmeyebilir. Çünkü her değer her gelişimsel aşamasında görüntülenemeyebilir (Ör: ilk 10 hafta bebeğin ağırlığı ölçülmez). Ayrıca bebeğinizin cinsiyeti ultrasonda bacak arasına bakılarak söyleneceği için ultrason fotoğrafında yazmayacaktır. Üç veya dört boyutlu ultrason fotoğraflarında ise herhangi bir ölçüm yazmak yerine cihazın model bilgileri yazıyor olacaktır. Gelin şimdi bu terimlerin bizim için ne anlama geldiğine bakalım.
Gebelikte Ultrason Terimleri Nelerdir Ve Bu Terimler Ne Anlama Geliyor?
Özellikle ilk muayenelerde bebeğin kese oluşturup oluşturmadığı gebeliğin tespiti için çok önemlidir. İlk gebelik ultrasonunda veya düşük tanısı konurken kese varlığına bakmak için kullanılır.
GS: Gebelik kesesi çapı. 1,5 santimetreye (15mm) ulaştığında embriyo izlenebilir.
GA: Tahmini bebek yaşı/gebelik süresinin hafta ve gün şekline uyarlaması.
EDD: Tahmini doğum tarihi.
LMP: Son adet tarihi.
CRL: Baş-popo mesafesi. Son adet tarihiyle karşılaştırılarak tahmini gebelik haftasıyla uyumunu belirler. Özellikle son adet tarihi bilinmiyorsa ölçümü önemlidir.
EFW: Bebeğin ağırlığı.
BPD: Bebeğin iki kulak arasından ölçülen çap mesafesi.
OFD: Baş arkasından alına kadar olan çap.
HC: Baş çevresi.
AC: Karın çevresi.
AD: Karın çapı.
FL: Kalça-diz arasındaki mesafe, bacak uzunluğu. Ölçüm sonucunun 7 katı boy ölçümü olarak kabul edilir.
FHR: Bebeğin dakikadaki kalp atış hızı.
HL: Dirsek-omuz arasındaki mesafe, kol uzunluğu.
NT: Ense kalınlığı. Bu değer ikili, üçlü ve dörtlü tarama testlerinde kan tahlili ile birlikte değerlendirilir.
Değerlerin Yorumlanması ve Normal Aralıkları
Ultrason kağıdını elinize aldığınızda çok mutlu olursunuz. Değerleri ve normal ölçümleri araştırıp kendinizi üzmeyin. Her anne bir olmadığı gibi her bebek bir değildir. Kendine özeldir. Bebeğiniz minyon ya da tam tersi hızlı gelişen bir bebek olabilir. Kadın doğum uzmanınızın uyarılarını ve önerilerini dikkate alın. Yine de endişeleriniz devam ediyorsa, endişe ettiğiniz konuyu bir sonraki muayenenizde kesinlikle doktorunuzla paylaşın. Her normal dışı değer kötü bir anlam ifade etmez. Her zaman önce sağlık profesyonelinize danışın. Sağlık profesyonellerine kulak verin.
Mayoclinic.org (6 Şub 2020) – Fetal Ultrasound 26.03.2021 tarihinde erişim adresi: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/fetal-ultrasound/about/pac-20394149
NHS.UK. (9 Ara 2020) -Ultrasound scans in pregnancy 26.03.2021 tarihinde erişim adresi : https://www.nhs.uk/pregnancy/your-pregnancy-care/ultrasound-scans/
Watson, W, Seeds, J, Glob. Libr. Women’s Med., (ISSN: 1756-2228) 2008; DOI 10.3843/GLOWM.10199