Gestasyonel Diyabet, ilk defa gebelik sırasında meydana gelmiş kan şekeri yüksekliği olarak tanımlanmaktadır ve Tip 2 diyabet için risk faktörleri arasında bulunmaktadır. Gebelik sırasında bazı hormonlar normalden daha fazla salınır ve bu da kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Bu bağlamda gebelikten önce annede diyabet söz konusu değildir. Gestasyonel diyabet genelde gebeliğin bitimi ile son bulur. “Gestasyonel diyabet “olarak adlandılılan bu tabloda, ailesinde çok sayıda diyabetik kişiler bulunan, 30 yaşının üzerinde ve fazla kilolu hamileler risk taşımaktadırlar.
Gestasyonel Diyabet tanısı nasıl konur?
Gestasyonel diyabet özellikle gebeliğin 24. haftasından sonra artar. Bu nedenle gebeliğin 24. ve 28. haftalarında tarama testi yapılır. Tarama testi gebeye günün herhangi bir saatinde 50 mg’lık şeker aldıktan 1 saat sonra kan şekeri değerine bakılarak yapılır. 140 mg/dL’nin altında ise gebede gestasyonel diyabet yoktur. Eğer üzerinde ise, 100 gramlık ikinci bir şeker yüklemesi daha yapılır. Çıkan sonuca göre tanı konur.
Gestasyonel Diyabet tanısının önemi nedir?
Bebek plesanta yoluyla anneden beslenir. Diyabetli annenin şekerinin yükselmesi bebeğin de şekerini yükseltir bu doğrultuda bebek insülin salgılamaya başlar. İnsülin büyümeyi artıran bir hormondur. Gebeliğin 24.ve 28. haftasından itibaren insülinin salgılanmasıyla bebeğin büyümesi hızlanır ve ağırlığı 4.000 gramın üzerine çıkar bu da iri bebek olarak adlandırılan durumu ortaya çıkarır ve risk durumu artar. Bu durumda genelde sezeryan doğum tercih edilmektedir.
Gebelik süresince kan şekeri takibi nasıl olmalıdır?
Gebelikte istenilen glisemik değer gebelerde açlık kan şekerinin 90 mg\dl’nin, tokluk kan şekerinin de 120 mg\dl’nin altında olması ve HbA1C değerinin %6’nın altında olması beklenmektedir.
Gebelik süresince diyabet tedavisi ve bakımı nasıl olmalıdır?
Gestasyonel diyabeti olan anneler günde 2,5-3 lt su içmelidir ve basit şekerlerden uzak durmalı çilolata, kek, şekerleme tarzı besinlerden uzak durmalı daha çok süt ve süt ürünleri, meyve, tahıllı krakerler gibi besinler tüketmelidir. Kan şekerini yavaş yükselten besinler tüketerek kan şekerindeki ani dalgalanmayı önlemelidirler. Öğün atlamamaya ve ara öğünlerde kan şekerinizin dengeli yükselmesi için 1 porsiyon meyve ve bir kâse yoğurt gibi hem karbonhidrat hem de protein kaynaklarını bir arada tüketmeye özen gösterilmelidir.
Dengeli beslenme ile birlikte hafif yürüyüşler de yapılarak fazla kilo alımı önlenebilir ve kan şekeri dengede tutulabilir. Haftada üç veya dört gün 30 dk ‘lık hafif yürüyüşler yapılabilir ancak kan şekerinin ani düşüşünü engellemek için ağır sporlardan kaçınılmalıdır.
https://www.novonordisk.com.tr/hastalara-ozel/diyabet/diyabet-tanisi-ve-tipleri/gestasyonel-diyabet.html Erişim Tarihi: 18.02.2021
https://www.novonordisk.com.tr/ gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) Erişim Tarihi: 18.02.2021
https://www.turkdiab.org/diyabet-hakkinda-hersey.asp Erişim Tarihi: 18.02.2021
https://www.turkdiab.org/ (Diyabet ve gebelik) Erişim Tarihi: 18.02.2021