Fizik Tedaviye Gittim Hiçbir İşe Yaramadı. Neden?

0 3.611

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Fizyoterapi, kişinin kas iskelet ve sinir sistemini ele alan bir sağlık hizmetidir. Fizyoterapist bu alanda eğitim alan sağlık çalışanıdır. Hekimin teşhisine göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik ölçme ve değerlendirme yaparak bunlara göre tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir. Tüm hekimler ile iş birliği içinde çalışabilmektedir.

Günümüzde pek çok kişi doktora başvurduktan sonra fizyoterapi uygulamalarına yönlendirilebiliyor. Genel bir algı olarak uzun seanslar boyunca gidilen ağrılı acılı tatsız bir süreç olduğu ve pek de verim alınamadığı söylemi yaygın.

Peki, Neden Böyle?

Her şey gibi fizyoterapi ve rehabilitasyon bilimi de tıbbın gelişmekte olan bir parçası. Ezbere dayalı bilgiler veya her kişiye bir kalıp halinde yapılan aynı uygulamalar mutsuz sonuçlar vermekte. Daha önceden fizyoterapi hizmeti alan hastalardan sıklıkla duyulan elektriğe bağladı bırakıp gitti, sıcak bir şeyler uyguladı ve cildimi yaktı gibi cümleler duyabiliyoruz.

Kişi daha önceden fizyoterapiye gitmiş ve memnun kalmamış bizlere danıştığında da önceki deneyimlerinden kaynaklı bir önyargı ile gelebilmekte. Bu durum kişinin terapiste güvenini sarsabilmektedir.

Burada önceliğimiz tedavinin kişiye neler katacağını anlatmak ve kişinin fizyo terapist olarak bizden beklentisini anlamak oluyor. İnsan vücudu mükemmel işleyen kompleks bir yapı her gün hakkında yeni bir şey keşfediliyor. Kişiyi tedavi ederken dünyadaki yenilikleri, literatürü ve bilimsel gerçekliği olan kanıta dayalı araştırmaları takip etmek gerekiyor. Tedavi süresince yöntemleri modifiye etmek gelen kişiyi süreç boyunca analiz edip detaylı takip etmek gerekiyor. Fizyolojik iyileşme mekanizmasının etken çalıştırılmasının yanında terapisti olarak doğru soruları sormak ve kişiyi dinlemek gerekiyor.

Sadece cihaz uygulaması veya aktif egzersiz gösterilmesi size şikâyeti ile gelen kişinin herhangi bir yerde de yaptırabileceği şeyler ve yetersiz uygulamalardır. Tedavi kişiye özel olmalıdır.

Fizyoterapistler üniversite eğitimi içerisinde sağlık bilimleri fakültesinde 4 yıl boyunca temel tıp bilimine ait dersleri ve uygulamaları öğrenirken çeşitli psikoloji eğitimleri ve iletişim becerilerine dair eğitimler de almaktadırlar. Anatomi, fizyoloji, elektroterapi, biyomekani, dahiliye, romatoloji, radyoloji, mobilizasyon teknikleri, ölçme ve değerlendirme, kardiyoloji, ortopedi, nörolojik, pediatri, kadın sağlığı gibi temel tıp disiplinlerini başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.

Çeşitli sınavlardan ve uygulama sahasından başarı ile geçtikten sonra ancak fizyoterapist olarak hasta tedavi edebilirler.

Fizyoterapi bir ekip işidir. Aktif hasta katılımı gerektirir. Kişi doktorun verdiği ilaçları ve terapistin aynen bir ilaç reçetesi gibi verdiği tedavi hareketlerine ancak devam eder ve alışkanlık haline getirir ise süreç başarı ile sonuçlanır.

Fizyoterapistlerinde uzmanlık alanları değişmektedir. Örneğin kadın hastalıkları ile birebir çalışan pelvik taban terapistleri bu alanda spesifik olarak uzmanlaşmaktadır. Sadece çocuklar ile çalışan pediatrik alanda uzmanlaşmış terapistler vardır.

Pandemi nedeniyle fizyoterapiye ihtiyaç artmıştır. Kovid-19 salgını da göstermiştir ki fizyoterapistler hayatın her alanında kişinin bütüncül sağlığını desteklemek için gereklidir. Covid-19 geçiren kişinin azalan akciğer kapasitesi solunum ve yutkunma zorluğu ile çalışan çeşitli yoğun bakım terapistleri mevcuttur.


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.