Fasya Nedir, Ne İşe Yarar Ve Sağlıklı Bir Fasya İçin Neler Yapmalıyız?

0 561

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Kronik ağrılarınızın sebebi belki de fasyanızdaki sorunlardır!

Fasya; Vücudumuzu bir ağ gibi saran kollajen, elastin gibi bileşenleri barındıran, vücutta biçim, hareket, beslenme gibi temel görevleri bulunan bağ dokudur.

Fasyal doku, vücuttaki en büyük doku bütünlüğüdür.

Kasları, sinirleri, beyni, iç organları, kemikleri, tendonları sararak korur ve doğru yerde bir arada tutar.

Fasya olmasaydı organlarımız vücudumuzdaki konumunu ve biçimini koruyamayacaktı!

İletkenlik özelliği sayesinde iletişimi sağlar, hücrelere besinlerin taşınmasına yardımcı olur. Yani birçok temel ihtiyaca eş zamanlı hizmet eder.

Aynı zamanda hamilelikte mucizevi olarak fasyanın yardımıyla iç organlar kenara çekilir ve fetüse (bebeğe) alan yaratır. Bu durumda dahi organlarda ağrı oluşmaz çünkü fasya organları korur ve birbirine doğrudan sürtünmelerini engeller. Doğumdan sonra ise organlar normal haline ve yerine geri döner.

Sağlıksız fasyal doku sertleşmiş ve hatta bir nevi keçeleşmiş bir görüntüye sahip olup çeşitli problemlere yol açar. İletkenlik ve biçim verme özelliği sayesinde bir bölgedeki ağrılarınızdan sorumlu olma ihtimali her zaman vardır.

Mesela beliniz ağrıdığında bel fıtığından şüphelenirken, aslında bel bölgesinde bulunan büyük fasyal alan (torakolomber fasya) gerginliği ağrının asıl sebebi olabilir! Buna benzer durumlar kaslar üzerinde gerginlik oluşturabilir, bel, boyun, eklem ve iç organ ağrıları yaratabilir.

Sağlıksız fasya, sinirlere ve damarlara baskı yaparak kronik ağrılarınızdan sorumlu olabilir ve organ rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu tür sorunlar genelde bağ dokunun (fasyanın) bozulması ile başlar. Bu nedenle, organizmanın uyum içinde çalışabilmesi sağlıklı bir fasya dokusuyla mümkün olur.

Fasya, Su Deposu ve Bağışıklık Sisteminin Bir Parçasıdır.

Fasya dokusu, yüksek su bağlama kapasitesi nedeniyle vazgeçilmez bir su deposu olarak hizmet eder. Ayrıca vücudun bağışıklık işlevinde de önemli rol oynar.

Bu doku bir yandan yabancı cisimlerin nüfuz etmesini zorlaştıran önemli bir bariyer oluştururken, diğer yandan yapısında patojenik mikroorganizmaları ve doku kalıntılarını enzimatik olarak çözen makrofajları bulundurur.

Fasyayı Güçlendirmek İçin Egzersiz Yapılmalı

Egzersiz yaşamımızın her alanında büyük önem taşır. Fasya dokusunun aynı anda hem sabit hem de esnek kalabilmesi için yeterli harekete ihtiyacı vardır. Hareketsizlik gibi aşırı yüklenme de fasya dokusuna zarar verebilir, çünkü aşırı egzersiz ve egzersiz eksikliği fasyanın yapışmaya başlamasına neden olabilir.

Bu durumda, fasyanın dokular arası sürtünmeyi azaltma kabiliyeti sınırlanır.  Bununla birlikte esneklik kaybı, etkilenen kas liflerinin hareketliliğini önemli ölçüde sınırlandırır.

Hareket ettiğimizde dokularda sürtünmeler oluşur. Bu tür olumsuz etkilerden korunmak ve sağlıklı bir fasyaya sahip olabilmek için aşağıdaki ip uçlarından faydalanabilirsiniz.

Sağlıklı Bir Fasya Dokusu İçin Neler Yapmalıyız?

Egzersiz

Tüm egzersiz türlerinde fasyal doku çalışır. Egzersizin tipi etkilediği bağ dokusu çeşidine göre farklılık gösterebilir.

Köpük silindirlerle yapılan egzersizler, yoga, pilates, trampolin, sıçrama çalışmaları ve vücut geliştirme fasyal dokuyu farklı oranlarda ve türlerde aktive eder.

Bağ Doku Masajı

Tüm masaj türleri fasyal dokuda etkili olabileceği gibi, belirli bası teknikleri ile uygulanan fasyal gevşeme (myofascial release) adı altında yapılan işlem ilk olarak bağ doku aktivasyonunu ve rahatlamasını hedef alır.

Sağlıklı Beslenme

Fasya dokunuzun yenilenmesi için optimum ortamı oluşturmak son derece önemlidir.

Beslemenizi ağırlıklı olarak alkali gıdalardan oluşturmalı ve vücudun detoksuna izin vermelisiniz.

Vücuttaki aşırı asidin azaltılmasından fasya dokusuyla beraber bütün dokular faydalanır, kendilerini yenileme kapasiteleri artar.

Meditasyon

Zihinsel rahatlama olmadan vücut fiziksel olarak da tam anlamıyla gevşeyemez. Stres yüklü bir zihinle, sağlıklı fasyal dokuya sahip olmak zordur.

Gergin olduğunuzda vücutta kortizol hormonu salgısı artar. Bu da tüm vücutta strese neden olur. Meditasyon yaparak zihinsel rahatlamayı sağlayabilir ve bu sayede fiziksel rahatlamayı kolaylaştırabilirsiniz.

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/faszien-ia.html Erişim Tarihi: 31.05.2020


Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.