Bebeğinizi tutmanın ve beslemenin doğru veya yanlış bir yolu yoktur. Her anne bebeğini beslemek için kendi tercih ettiği pozisyonları bulacaklardır. Önemli olan hem annenin hem de bebeğin rahat hissetmesidir. Emzirmenin içgüdüsel olması, hemen öğrenebileceği anlamına gelmemektedir. Sabır ve bazen fazla deneme yanılma gerektirir.
Bu yazımda sizlerle emzirme pozisyonları hakkında pratik bilgiler paylaşacağım. Bu farklı pozisyonları bilmeniz özellikle bebeğiniz büyüdükçe işinize yarayabilir.
1. Rahat Emzirme
Bebeğin doğumdan sonra içgüdüsel olarak girdiği pozisyondur. Bu emzirme pozisyonuna aynı zamanda biyolojik emzirmede denir. Birçok anne bu emzirme pozisyonunu rahat ve kolay bulmaktadır.
- Bu pozisyonu yapmak için sırtınızı yastıklarla destekleyerek yaklaşık 45 derece geriye yaslanınız.
- Bebeğiniz göğsünüzün her iki tarafından sarılarak yüzü aşağıda bakacak şekilde uzanır.
- Bebek doğduğunda bu pozisyonda bırakıldığında içgüdüsel olarak meme ucunu bulur ve kendi isteğiyle emmeye başlar.

2. Futbol Tutuşu Emzirme
Bu emzirme pozisyonunun diğer adı ters kucak pozisyonudur.
- Bu tutuşta bebek annenin kolunun altına yana yatırılır.
- Anne bir koluyla göğsünü bir koluyla bebeği destekler.
- Eğer bebek sağ taraftaysa, sol kolla bebek desteklenir.
Bu pozisyon sayesinde bebeğin başı ve göğüs anne tarafından kontrol edilebilmektedir.

3. Yan Yatarak Emzirme Pozisyonu
Özellikle lohusalık döneminde yorgun annelerin yataktan çıkmadan emzirebileceği bir pozisyondur.
- Bebeğinizi size bakacak şekilde yanınıza yatırın. (Sırtını desteklemek için bebeğinizin arkasına emzirme yastığı veya rulo havlu koyabilirsiniz.)
- Bebek yatağa yakın olan göğüsten emmeye başlar. Anne göğsünü C tutuşuyla destekleyebilir.

4. Kucak Emzirme Pozisyonu
Bu emzirme pozisyonu anne olduğunuz ilk günlerde sık sık başvuracağınız bir yöntemdir.
- Bebeğin başı annenin dirseğiyle ya da ön kolun iç yanına dayanır.
- Bebeğin sırtının arkasından aynı kol ile, bebeğin vücudu desteklenir.
- Bebeğin tüm vücudu anneye dönük olmalıdır.
- Annenin ve bebeğin karnı birbirine değmelidir.
- Emzirme yastığı veya bir havlu ile bebeğin kaldırılması ve annenin dirseklerinin desteklenmesi gerekir. Desteklenmeme durumunda annenin sırt ağrıları olabilir.

5. Ters Kucak Emzirme Pozisyonu
Bu emzirme pozisyonun diğer adı çapraz beşik pozisyonudur.
- Bu pozisyon için bebeği vücudunuza, karnınızı karnınıza getirin. Bebek sol tarafınızda emiyorsa, bebeği boynunu destekleyerek, sağ kolunuzla tutun ve memeyi sol elinizle destekleyiniz. Emzirme yastığı ile desteklenebilir.
Aynı zamanda ek gıdaya geçildiğinde yada anne sütünün yetmediğinde bebeğin biberonla, kaşık biberonla desteklenmesi için kullanılabilecek en iyi pozisyonlardandır.
Bonus Bilgiler
-
İki meme arasında değişim yapma
Bebek eğer memeyi kendi isteği ile bırakmazsa, parmağınızı hafifçe çenesinin ve ağzının etrafına dokundurur. Bebek ağzını açacak ve emmeyi bırakacaktır. Meme ucu serbest kalacaktır. Diğer meme teklif edilmeden bir gaz çıkarma seansı yapılabilir. Böylece bebeğiniz rahatlayacak ve aktif emecektir.
-
Emzirme yastığı edinin
Emzirme yastığı yada evde bulunan yastıkları emzirme sırasında mutlaka kullanın. Bebeğin vücudu ve annenin ergonomisi desteklenir. Böylece emzirme sırasında omuz ve sırt ağrısı yaşamanız engellenebilir.
-
C tutuşu
Emzirme sırasında C tutuşunu benimseyin. Ellerinizle göğsünüzü C harfi gibi tutarak kavrayınız. Böylece bebeğinizin emmesi kolaylaşacak ve süt kanallarınızı engellememiş olacaksınız.
Değerli anneler ve anne adayları; lütfen hiçbir zaman sütünüzü ve sütünüzün miktarını, emzirme düzenlerinizi bir diğer anne ile karşılaştırmayınız. Her annenin kendi bebeğine yetecek kadar sütü vardır. Her anne kendi bebeği için doğru pozisyonu bulabilir.
Mutlu Emzirmeler!