El Yıkamanın Öneminin Tarihsel Önemi

0 1.772

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

19. yüzyıl ortalarına kadar el yıkama konusunda halk ve hatta sağlık disipliniyle ilgilenen sağlık profesyonelleri bile el yıkama konusuna gerektiği gibi önem vermiyordu. Bu nedenle girişimsel müdahalelerin çoğu ölümle sonuçlanıyordu.

El yıkamanın öneminin nasıl anlaşıldığına bakalım.

Ignaz Philipp Semmelweis

Semmelweis, 1846’da Viyana’da obstetrik gözlemevinin asistanıdır. Burada çalışırken puerperal veya lohusa ateşiyle ilişkili ölümlerle ilgilenmiştir. Çalıştığı süre zarfında ise bu sebepten olan ölüm oranlarının ebelerin hizmet ettiği sürede hekimlere nazaran düştüğünü gözlemlemiştir. Bu gözlemlere devam edip ve araştırmalar yaparken 1847’de Semmelweis’in arkadaşı hekim Jakob Kolletschka otopsi esnasında parmağındaki bir kesiden kaynaklı sonra ölüyor. Otopsi esnasındaki küçük kesilerin riskleri bilinmekle birlikte, arkadaşının ölümünün sürecini gözlemlediğinde puerperal ateşten (lohusallık dönemde oluşabilen enfeksiyon sonucu sepsis tepki olarak vücut ısısının artması etken virüs veya bakteri olabilmektedir) öldüğünü gözlemlemiştir.

Sonuç olarak ebelerin girmediği otopsi odalarını enfeksiyon kaynağı olarak tanımlamıştır.

1847 yılında Semmelweis öğrencilere ve hekimlere klorlu kireç ile ellerini ovup doğumhaneye girmelerinde ısrarcı olmuş ve 1848 yılında ölüm olanı %9.92’den %1.27’ye düştüğü gözlemlenmiştir.

Peki günümüzde el nasıl yıkanır?

Her zaman su ve sabuna kaynağına yakın olamayabiliyoruz. 
Peki böyle bir durumda ne yapacağız?

Bu soru günlük yaşamın özellikle bu pandemi döneminde aklımızda yer yer meşgul eden bir konu ama merak etmeyin bununda bir çözümü var.

Ne mi yapmalıyız?

Tabi ki el dezenfektanı kullanmalıyız.

Fakat pandemi döneminde bu tür kişisel temizlik ürünlerinde aşırı talepten dolayı tükenmeler olabiliyor ve el dezenfektanı bulamıyor, alamıyoruz.

 

Bu nedenle evinizde kendi el dezenfektanınızı yapmanız gerekebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün el dezenfektanı tarifini öğrenerek evde el dezenfektanı yapabilirsiniz.

İçindekiler:

  • 1000 ml izopropil alkol (%99.8)daha düşük oranlıları almayın
  • 55 ml oksijenli su (%3 hidrojen peroksit)
  • 19 ml gliserin
  • 266 ml su (temiz olduğundan emin olun hazır su ile yapılması önemli önerilir eğer yoksa musluk suyu kaynatıp soğutup karışımda kullanabilirsiniz)
Ölçütler önemlidir. Lütfen ölçüler konusunda hassas olun.

Buradan ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz.

El dezekfektanı oluşturmak için paylaştığım dökümanda yukarıda bahsettiğim formüle ek olarak bir formül daha var.

Hazırlama ve karışımın tam oluşma sürecinde dökülme ve saçılmalara dikkat etmeniz sizin ve çevreniz için önemlidir.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.