Kilo alamıyorum, çabuk yoruluyorum, erken acıkıyorum gibi cümleler söyleme gereği buluyorsanız vücut tipi yapınızı ve bunun için ne yapmanız gerektiğini öğrenme vakti gelmiştir.
Beden tipi ve karakterimiz arasındaki ilişkiyi tanımlamak için; William Sheldon 1940 yılında vücut tipleri sınıflandırmasına gerek duyulduğunu ortaya atmıştır.
Bu sınıflandırmayı endomorf, ektomorf ve mezomorf olarak üçlü gruba ayrıştırmıştır.
Ayrıca bu vücut tiplerinin birey öz metabolizmasına bağlı olarak düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme konusunda ekstra özen gösterilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Bu yazımızda üç vücut tipinden en çok dezavantajlı “ektomorf” vücut tipini konu aldım.
Ektomorf Vücut Tipi
Ektomorf vücut tipine sahip bireyler hızlı bir metabolizmaya sahiptirler ve sonucunda kilo almada oldukça güçlük çekiyorlar. Çevrelerinden en çok duyulan “biraz kilo al”, “sıska”, “bir deri bir kemik” vb. birçok duyumlar ile moraller bozulmuştur.
Ektomorf Vücut Tipi Nasıl Anlaşılır?
- Dar bir omuza sahip, ince kol ve bacaklar
- Genelde uzun ve ince yapıda
- Yağ oranı düşük
- Kilo ve kas yapımı zor bir vücut tipidir.
Ektomorf vücut yapısının hızlı bir metabolizmaya sahip olmasının temel sebebi vücudun adrenalin, norepinefrin ve dopamin hormonlarının baskın olmasıdır.
Evet, “Ne kadar sıkıntılı bir durum ektomorf vücut tipine sahip olmak.” cümlesini duyar gibi oldum.
Durun moralleri bozmak yok, bu yazımızda ektomorf vücut yapısına sahip bireyin neler yapması gerektiğini açıklayacağım.
Ektomorf vücut yapılı bireyler en fazla “çok yiyorum ama kilo alamıyorum” şikayetiyle bir diyetisyene görünür ve bunun ilk önemli adımı da vücut tip bilgisini almasıdır.
Birey vücut tipini ektomorf olarak tanımlamayı aldıktan sonra iki önemli faktör olan; beslenme ve egzersiz kriterlerini birbiri ile denge halinde sağlanması ile vücudunda sağlıklı gelişme sağlaması mümkündür, bu durumda kişi düzenli kilo alamıyorsa mutlaka bir hekim kontrolünde kan tahlili yapmalıdır.
1. Ektomorf Vücut Tipinde Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Ektomorf birey için ideal beslenme şekli öncelik karbonhidratlarda olmak üzere, kalori açısından yüksek bir diyet olmalıdır. Alınan kalorilerin yaklaşık %50-60’ı karbonhidratlardan, %25’i proteinden ve diğer %25’i yağdan gelmelidir.
Ektomorf vücutlu birey diğer vücut yapılara göre daha sık öğün ve az az yemek, beslenme şekli günün her 2-3 saatinde alınması emilim ve kilo alma kolaylığı sağlar.
Günlük alınan kalori miktarına göre kalori artışı (500-1000 Gr) gibi sağlanmalı.
Sindirim kolaylığı sağlayan sıcak yiyecek ve içecekler daha sık tüketilmeli.
Karbonhidrat yönünden zengin; yulaf, patates, pirinç-bulgur pilavı, kuruyemiş, baklagiller gibi besin değeri yüksek ürünler tüketilmesi önem arz eder.
2. Ektomorf Vücut Tipi Olanlar Hangi Egzersizleri Yapmalı?
Ektomorf vücut yapılı bireyin kilo-kas arttırımı için gerekli olan kalori alımı yanında düzenli egzersiz ile kas glikojen deposunu arttırarak daha fazla ve sağlıklı kütleye ulaşabilir.
Ektomorf birey kilo alımına odaklı bir egzersiz biçimini; kardiyovasküler antrenmanları minimum düzeyde, ağırlık ve güç antrenmanları daha fazla yapmaları öneriliyor.
Kilo vermeye yatkın olan ektomorf vücut düzenli bir beslenme planı, disiplinli egzersiz programı, sigara ve alkolden uzak ve bunun yanında günlük yeterli uyku düzeni vücudu daha sağlıklı, dinç, ideal kiloda tutmak mümkündür.
http://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm Erişim Tarihi: 22.03.2022
https://tr.atomiyme.com/ectomorph-icin-ektomorf-bir-egitim-programi/ Erişim Tarihi: 22.03.2022