DNR – Do Not Resuscitate Nedir?

1 468

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Canlandırmama…

Bu kelime sizde ne hissettirdi?

Bir insanın hayattan kopması sizce bir seçenek olmalı mı?

Bize göre insanlık görevi olan ve yapılması gereken kalp masajının bazı ülkelerde tercih konusu olduğunu biliyor muydunuz?

Bir sağlık çalışanından önce bir insan olarak hayat kurtarmak için kalp masajı yapmak ilk yardım görevini üstlenmek temel görevimizdir. Bizler bunun bilincinde eğitim gördük . Bu yazımda bizim ülkemizde yasal olmayan ancak diğer ülkelerde tercih meselesine gelen kişinin ilk yardımı seçme olayından bahsedeceğim.

Öncelikle CPR kavramından bahsetmek istiyorum.

CPR kavramı kan basıncı ve solunum durmasıyla bağlantılı olarak girişim yapmayı hedefler. Bu girişimler hayatı kurtarıcı nitelikler taşır. Peki kişi ya hayatta kalmak istemiyorsa? Bu soruyla etik ikilem yaşadığınızın farkındayım.

Haydi gelin bu ikilemi inceleyelim.

DNR – Do Not Resuscitate

Öncelikle DNR kavramı ‘diriltmemek, canlandırmamak’ anlamına gelmektedir. Sadece kalp masajını da kapsamayan bu seçenekte ağrı kesici uygulanması, beslenme desteği yapılması gibi müdahalelerde yer almamaktadır.

DNR Prosedürü Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Amerikan Tıp Birliği bu talimatı KPR (Kardiyo Pulmoner Resüsitasyon) yapılamayan durumlar için doktorlarla 1973 yılında bir rehber hazırlamıştır.

DNR Tercihinin Prosedürü Var Mı?

DNR belgesinin uygulanma prosedürü vardır. Hukuksal olarak dikkate alınan bu prosedür hasta onayı ile uygulanmaktadır.

! Hasta yakınlarının bu istekte bulunmasının geçerliliği yoktur. Ancak hasta bu kararı veremeyecek durumdaysa birinci derece yakınları bu kararı verebilir.

DNR Prosedüründe Neler Yer Alır?

  • Prosedür içinde yer alan maddeler tek tek açıklanmalıdır.
  • Kesinlikle belge yazılı halde ve imzalı halde olmalıdır.
  • Açıklanan maddeler tek tek tekrar açıklanmalıdır. Çünkü bireyin vermiş olduğu karar zamanla değişebilir ya da içinde bulunduğu duruma adapte olarak tolerans gösterebilir.
  • Belge ülkelerin yasalarına göre hazırlanmalıdır.

Türkiye’de DNR Hakkında Görüşler Neler?

Ülkemizde bir hekim bu konuyu dile getirmiştir. Yoğun bakım yatak sayısı ve hasta oranını ilişkilendiren hekime göre diğer ülkelerdeki gibi belli konularda DNR uygulanmalı. Ancak ülkemizde henüz bu konuya yönelik bir girişim bulunmamaktadır.

Gelelim en önemli sorumuza…

Siz, Etik Açıdan DNR Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Ben bir hemşire olarak kendi açımdan bakacak olursam bazen hayatın öyle dönemlerinde öyle çok acı yaşayan, tedavinin çare olmadığı ve ne yaparsak yapalım kurtarmayacağımız ve ölümü dileyen insanlarla karşılaşıyorum ki bu seçeneğin bundan dolayı olması gerektiğine inanıyorum.

Yazıma son vermeden önce herkesin onurlu bir ölümü hak ettiğini söylemek istiyorum ve bu seçeneğin ülkemizde yer almadığını tekrar belirtmek istiyorum.

Dnr Nedir? Diriltmeyin (Dnr) Yazısı Nasıl Yazılır? https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/dnr-nedir-diriltmeyin-dnr-yazisi-nasil-yazilir-6489589 adresinden alınmıştır

DNR: NEDİR? https://www.resusitasyon.com/dnr-nedir/ adresinden alınmıştır

Stern, SG ve Orlowski, JP (1992). DNR veya CPR – seçim bizim. Yoğun bakım tıbbı , 20 (9), 1263-1272.

Clemency, MV ve Thompson, NJ (1993). “Canlandırma” (DNR) emirleri ve anestezi uzmanı: bir anket. Anestezi ve Analjezi , 76 (2), 394-401.

Do- Not- Resuscitate Order (2020). https://www.medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000473.htm adresinden alınmıştır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

1 yorum
  1. Ozan Özkol diyor

    Merhaba. Yazınız için tebrik ederim. Ancak DNR ülkemizde geçerli ve yasal olmadığı için göz önüne serilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.