Diyabetinizin olması, sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz anlamına gelmez. Diyabetlilerin beslenme planında yasak yok. Ancak, yediğiniz tüm yiyeceklerin kan şekerinizi etkilediğini bilmeniz gerekir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeli, yediğiniz besinlerin miktarını dikkate alarak, diyabetinizi daha iyi kontrol etmenize ve diğer sağlık sorunlarını önlemenize yardımcı olacak yiyecek seçimleri yapmalısınız.
Yiyeceklerin bize enerji veren üç ana besin öğesi olduğunu biliyor muydunuz?
Bunlar; karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Herkes sağlıklı kalmak için bu üç besin öğesinin dengesine ihtiyaç duysa da diyabetli insanlar için doğru beslenme çok önemlidir.
Diyabetle sağlıklı yaşam için beslenme planınızda aşağıdaki öneriler sizin için önemlidir.
1. Kan şekerini yavaş yükselten karbonhidratları tüketin
“Karbonhidratlar” ekmekler, makarnalar, meyveler, süt ürünleri ve tatlılar gibi şekerli yiyecekler dahil her türlü gıdada bulunur. Tam tahıllı ekmek gibi karbonhidratlar diğerlerinden daha tercih edilir olmalıdır. kek, kurabiye gibi tatlılar sizin için tam tahıllar ve sebzeler kadar iyi değildir. Bunlar genellikle yağ ve kalorisi yüksektir, kan şekerini daha fazla yükseltir.
2. Gıda etiketlerini okuyun
Gıda etiketlerine bakmak, bir yiyeceğin ne kadar sağlıklı ya da sağlıksız olduğuna dair bir ipucu verebilir. Genel olarak porsiyon başına üç veya daha fazla gram lif içeren yiyecekleri tercih edin ve doymuş / trans yağlardan kaçının.
3. Porsiyonlarınızı ölçün
İhtiyacınız olmadan hatta ihtiyaç duyduğunuz veya aç olduğunuz daha fazla yiyecek yemek çok kolaydır. Diyabet bakım ve eğitim uzmanınız size yiyeceklerinizi nasıl ölçeceğinizi gösterebilir. Böylece ne kadar yemeniz gerektiğini bilir ve aşırıya kaçmazsınız.
4. Bireysel yemek planınızı geliştirin
Hangi yiyeceklerin daha sağlıklı olduğunu ve ne kadar yemeniz gerektiğini anladıktan sonra, diyabet bakım ve eğitim uzmanınız size uygun bir yemek planı bulmanıza yardımcı olabilir. Genel olarak bir haftalık yemeğinizi nasıl planlanacağınızı ya da öğünleriniz hakkında konuşabilirsiniz.
5. Yüksek veya düşük kan şekerini önleme
Çok yüksek veya çok düşük olan kan şekeri sorunlara neden olabilir ve kendinizi kötü hissetmenizi sağlayabilir. Kan şekeriniz çok yüksek olduğunda uyku hali, bulanık görme, baş ağrısı veya yorgunluk gibi şikayetleriniz olabilir. Kan şekeriniz çok düşük olduğunda ise titreme, terleme, baş dönmesi, konuşma güçlüğü gibi şikayetleriniz olabilir. Hemen önlem almanız gerekir!
6. Sağlıklı beslenme için ulaşılabilir hedefler belirleyin
Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek size zor gelebilir. Ancak bir diyabet bakım ve eğitim uzmanı ile görüşerek yaşam tarzınıza uygun, bireysel bir plan yapabilirsiniz. Öncelikle basit hedefler belirleyip, uyum başarınıza göre hedeflerinizi arttırabilirsiniz.