Diş ağrıları diş sağlığının bozulduğunu gösteren en büyük göstergelerinden biridir. Bu neden diş ağrısı yaşayan kişilerin diş hekimlerine gitmeleri ve diş sağlıklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu yazımda ise diş ağrılarının nedenlerini sizlerle paylaşacağım. Umarım faydalı olur.
Diş Ağrısı Nedir?
Diş ağrısı, günlük hayatımızı oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Pek çok nedenden kaynaklanabilen diş ağrıları için akut dönemde evde uygulayabileceğimiz birkaç yöntemi bilmek çok faydalı olacaktır.
Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Diş ağrılarının çok farklı sebepleri olabilir. Ağrıyı takiben diş hekimine başvurmak ve detaylı muayene olmak önemlidir. En sık rastlanan sebep diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler apse yapabilir ve kanal tedavisine hatta diş çekimine kadar gidebilir.
Diş Çürükleri
Çürük diş genellikle yemeklerden sonra orta dereceli bir ağrıya neden olur. Erken tedavide dolgu ile ağrı geçecektir. Çürük dişin tedavisini geciktirmeniz dayanılmaz ağrılara, bu ağrıların gece uykudan uyandırmasına veya hiç uyutmamasına neden olabilir. Bu durumda bakteriler dişin damar ve sinirleri içeren öz kısmına ulaşmış demektir. Bir ihtimalle diş kanal tedavisi ile kurtarılabilir.
Dentin Hassasiyeti
Dişlerin soğuk ve sıcak gıdaların tüketiminde aniden sızlaması diş hassasiyetinin bir göstergesidir. Ayrıca diş eti çekilmesi durumunda da soğuk ve sıcak gibi uyaranlarda dişlerde hassasiyet oluşabilir. Genellikle bu ağrılar hassas dişlere uygun diş bakım ürünleri ile azaltılabilir.
Gömülü Dişler
20 yaş dişleri çıktığı durumlarda çenelerin en sonunda bulunduğu için çok iyi temizlenemeyen dişlerdir. Etkin temizlenemediği için sıklıkla fark edilmeden kısa sürede çürüyerek ağrıya neden olabilir. Gömülü 20 yaş dişleri ise çıkamadığı için önündeki büyük azı dişine de zarar verebilir. Böyle bir durumda genellikle çenenin arka bölgesinde, kulakta, gözde ve boyun bölgesinde ağrı hissedilebilir. Ağrı yapan gömülü dişler mümkün olduğunca kısa sürede çekilmelidir. Bu süreç geciktirilirse önündeki dişin de kaybına neden olabilir veya kist oluşturabilir. Diş hekimine gidene kadar ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Bazı durumlarda ise ilgili dişte diş kökü apsesi ve yüzde şişlik oluşabilir. Böyle durumlarda enfeksiyon varlığı söz konusudur ve diş hekimi önerisiyle antibiyotik kullanılması gerekebilir. Antibiyotik tedavisinden sonra diş çekimi gerçekleştirilir.
Diş Eti Kaynaklı Ağrılar
Diş ağrısı diş eti kaynaklı da olabilir. Bazen dişiniz sağlıklı olsa bile diş etleriniz sağlıksız olabilir. Diş eti iltihabının belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Ağrıya genellikle apse oluşumu eşlik eder. Enfeksiyon tedavisiyle birlikte ağrı da yok olacaktır. Tedavi iltihaplı diş etlerinin uzaklaştırılması ve antiseptik gargaralarla kontrol altına alınmasıdır.
Yansıyan Diş Ağrıları
Yansıyan diş ağrıları ağrının kaynağından uzak bölgelerde hissedilen ağrılardır. Bir dişin ağrısı yanındaki dişe, önündeki dişe veya karşı çenedeki dişe yansıyabilir. Örneğin alt yirmi yaş dişlerinin kulak ağrısına veya ön dişlerde ağrıya neden olması, üst yirmi yaş dişlerinin şakaklara, göze ve elmacık kemiklere kadar vuran ağrıya neden olması, tek taraflı çiğnemek ya da diş gıcırdatmanın eklem ağrısına hatta kulak çınlamasına neden olmasıdır.
Sinüzit
Üst çene, arka bölgede bulunan dişlerin ağrısı sinüs boşluklarıyla ilişkili olabilir. Sinüsler, kafa kemiklerine yerleşen, kanalları burun içine açılan hava dolu boşluklardır. Sinüzit ise sinüs boşluklarındaki mukozanın iltihaplanmasıdır. Sinüzitin neden olduğu ağrı, diş ağrısı ile benzerlik gösterdiği için karıştırılabilir. Bunun ayrımını diş hekimi ve kulak-burun-boğaz doktorları yapabilir. Tedavi genellikle sinüzite yönelik tedavi ile ağrılı dişlerin takibiyle devam eder.