2018 yılında gündem olmuş, komik, dikkat çekici ve içerisinde toplumsal mesaj barındıran bir reklamla giriş yapmak istiyorum konuma.
Evet, izlediyseniz içeriğimize devam edebiliriz 🙂 .
Pis kokan toplu taşıma araçlarına deodorant önermek değil de vücut hijyeninin üzerine bir reklam gündem olabilseymiş daha güzel olabilirmiş değil mi?
Şimdi okuyacaklarınızdan sonra sizlerin de bana katılacağından eminim.
Deodorantlar, içlerinde bulunan Klor (Cl) nedeniyle ozon tabakasını çözüyorlar. İçeriğinde bulunan CFC gazıysa (Kloroflorokarbon) parçalanmıyor. Karşısına çıkan diğer moleküllerle birleşmeden atmosferde yükseliyor ve bu da ne yazık ki ozon moleküllerini parçalıyor.
CFC: Kloroflorokarbon, halokarbon gazları (İçeriğinde flor, klor, brom veya iyot elementlerinden bir veya daha fazlasının oluşturduğu organik bileşikler bulunan söndürücü maddeler) sınıfına giren bir gaz.
Halokarbon Gazları
Parfüm sanayindeki spreylerde ve soğutucularda kullanılarak atmosfere salınmakta. Atmosferin ozon tabakasındaki O3’ü, oksijene (O2) ve türevlerine dönüştürerek, ozon tabakasının incelmesine sebep olur. Böylece; Güneş’ten gelen ultraviyole ışınlarının büyük bir kısmını tutan ozon tabakası inceldiğinden, gereğinden daha fazla UV ışını Dünya’ya gelerek, canlılarda çeşitli zararlara ve yeryüzünde ısınmaya sebep olur. Ayrıca bu gazlar aynı zamanda, atmosfere yansıyan güneş ışınlarını tutarak da küresel ısınmaya neden olan gazlardır.
İlginç bir bilgi olarak 1.1.2016 tarihinden itibaren halonların kullanımı tamamen yasaktır.
Günlük hayatımızda, koşuşturmalardan geriye kalan en büyük etki şüphesiz ter kokumuz. Deodorant gibi doğrudan vücuda temas ettirilen kozmetik ürünlerle bunu geçiştirmek, kokuyu azaltmak vs girişimlerinin zararlarıysa yalnızca ozon tabakasıyla sınırlı değil.
Örneğin, meme kanserinin kadınlarda uzun vadede deodorant kullanmanın sebep olduğu etkenlerden biri olduğunu biliyor muydunuz?
Peki ya, terliyken sıkılan deodorantların özellikle mantar hastalığı gibi deri hastalıklarının başında geldiğini?
Ve hatta terliyken sıkılan deodorantın güneş ışınıyla temasının bizi potansiyel bir cilt kanseri hastası riskine soktuğunu?
Sahiden kendine ve doğasına bu kadar zarar verebilen bir başka tür var mıdır bu dünyada?
Hiç sanmıyorum.