Demir Eksikliği Anemisinin Belirti ve Bulguları Nelerdir?

0 4.971

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Anemisi olan hastada klinik belirti ve bulguların hastanın yaşına, hastanın kalp, akciğer ve sinir sisteminin işlevlerinin durumlarına, aneminin derecesine ve gelişme hızına bağlı olduğu belirtilmektedir.

Hastalık aneminin durumuna bağlı olarak belirti vermeyebilir veya belirtiler sadece anemiye özgü olmayabilir.

Kandaki hemoglobin düzeyinin azalması ile dokulara giden oksijen miktarının da azalması, dokularda fonksiyon bozulmasına neden olan hipoksinin (kanda oksijen azalması) oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle birçok sistemde aneminin yol açtığı belirti ve bulgular görülebilmektedir. Ancak bu belirti ve bulguların oksijen gereksinimi fazla olan sinir sistemi, iskelet kasları ve kalp gibi aktivite halindeki dokularda daha belirgin olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.

Anemili Hastalarda Saptanan En Karakteristik Fiziki Bulgular Nelerdir?

  • Baş ağrısı,
  • Dispne (Nedes almada güçlük)
  • Yorgunluk ve
  • Cilt renginde solukluk olduğu ve solukluğun en önemli klinik işaret olduğu belirtilmektedir.

Bu solukluk ve renk değişikliği kendini tırnak yatakları, dudak, konjunktiva, farinks, ağız ve avuç içinde oldukça belirgin olarak göstermektedir.

Hemoglobin düzeyi 8-12 g/dL arasında olan hastalarda eforla (egzersizle) birlikte artan yorgunluk, halsizlik, irritabilite, çarpıntı, uyuşukluk, görülmektedir.

Hemoglobin düzeyi 7-8 gr/dl’nin altına düştüğü zaman anemi ile ilişkili semptomlar belirgin hale gelmektedir.

Hastaların fiziki muayenesinde dinlenme durumunda taşikardi (kalbin normalden daha fazla atması), konjestif kalp yetmezliği ve guaiac pozitif dışkı görülebildiği belirtilmektedir.

Normal besinler dışında toprak (geofaji), kil (pagofaji), kâğıt, çamaşır nişastası gibi besleyici olmayan maddeleri yeme alışkanlıkları da görülebilmektedir.

 

Demir Eksikliği Anemisinde Tırnaklar ve Saç

Demir Eksikliği Anemisi olan hastaların tırnaklarında düzleşme, incelme ve kırılma, saçlarda ise dökülme ve seyrekleşmenin sık karşılaşılan genel bulgulardan olduğu belirtilmektedir.

Demir Eksikliği Anemisinde Dudaklar

Ayrıca dudak kenarlarında çatlaklar ve cilt kırışıklığında artma meydana gelebilmektedir.

Demir Eksikliği Anemisinin Diğer Belirti ve Bulguları

Nefes darlığı, cinsel istekte azalma, mide bulantısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, kilo kaybı, hareket bozukluğu ve bayılma Demir Eksikliği Anemisinin diğer belirtilerindendir.

Anemi olsun veya olmasın demir eksikliği olan bazı hastalarda ise ağrılı dil, tükrük salgısının azalmasına bağlı ağız kuruluğu, dil papillarının atrofisi görülebilmektedir.

Demir Eksikliği Anemisi Çocuklarda Nasıl Kendini Gösterir?

Çocuklarda demir eksikliğinin büyüme geriliğine, huzursuz bacak sendromuna, öğrenme ve davranışsal problemlere neden olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Demir Eksikliği Anemisinde kaşık tırnak, mavi sklera, yutma güçlüğü, atrofik glossit, pulmoner vinson veya patterson kelly sendromu nadir olarak görülebilmektedir.

Dağ, A. (2019) Demir Eksikliği Anemisi Olan Hastaların Beslenme Durumları ve Yorgunluk Düzeylerinin Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.