Merhabalar,
Bu içeriği oluştururken alkımdan onlarca başlık geçti. Bunun nedeni ele aldığım konunun çok ciddi olmasından kaynaklandı. En sonunda en sadesini başlık olarak belirledim. İnsan düşündükçe sadeliğe ulaşabiliyor.
Ülkemizde günlerdir devam eden, sadece devam ettiği haberlerini bile duyduğumuzda içimizde bir burukluk oluşturan bir durum orman yangınları…
Orman yangınlarından biz bu kadar etkilenebiliyorsak, çocuklarımız ne kadar etkileniyordur?
Hiç düşündük mü?
Çocuğun içinde bulunmuş olduğu durumu yok saymadan, yaşadığı endişenin onun için ne kadar önemli olduğunu unutmadan hareket etmek çocuk açısından faydalı olacaktır. Çocuğun ifade ettiği endişeyi çocukla konuşmak, yalnız olmadığı hissiyatını oluşturup çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Bunları ebeveynle paylaştığı noktada eğer çocuk uygun bir şekilde desteklenirse baş etme becerileri güçlenecektir.
Çocuğa;
“Ben buradayım”
“Senin yanındayım”
“Seni dinliyorum”
“Seni anlayabiliyorum” mesajlarını vermek sürecin olumlu bir şekilde ilerlemesine etki edecektir.
Yetişkinlerin izlemiş olduğu haberlerin, fotoğrafların, videoların, çocuğun yanında birbirlerine yaptıkları aktarımların çocuğun endişelerini tetikleyebileceğini unutmaması gerekmekte. Ayrıca çocuğun yanında ebeveynlerin televizyonda izlediklerine ve sosyal medya kullanımlarına dikkat etmeleri önerilmektedir. Anne-baba ya da çocukla ilgilenen kişi süreci yönetirken çocuğun oyun oynama isteğini geri çevirmemeli ve günlük rutinlerin yapılmasına özen göstermesi gerekir.
Orman yangınlarıyla ilgili sorular karşısında dehşet verici senaryolar, çocuğun korkacağı şekilde anlatımlardan kaçınılmalı, çocuğun yaşına uygun ve sadece sorduğu soruya cevap verilmeli. Çok fazla detaylandırmalardan kaçınılmalı ve konudan sapmadan açıklamaların yapılmasına dikkat edilmelidir. Çocuğa yaşanan afet ile ilgili üzücü olayların anlatılması çocuk üzerinde olumsuz etki bırakabileceğinden bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.
Ebeveynlerin hassas olması gereken bir başka konu ise çocuğun sorularını duymamazlıktan gelmemeleri ve konuşmaktan çekinmemeleridir. Bilgilendirme yaparken doğa ile ilgili bilgi aktarımı ve iklim olayları anlatılabilir.
Ebeveynlerin içinde bulunulan durumun kısa özetini yapmaları sürecin olumlu bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayacaktır.