Çocuk ürolojisi bir insanın anne karnından 18 yaşına gelene kadarki süreçte yaşadığı üriner sistem hastalıklarıyla ilgilenip bunların tedavisiyle meşgul olan bir tıpta uzmanlık dalıdır.
Çocuk üroloji uzmanlarının ilgi alanlarına giren hastalıkların meydana geldiği üriner sistem böbrekler, mesane, böbreklerdeki idrarı mesaneye taşıyan yollar ve en son mesanede birikmiş olan idrarı vücuttan uzaklaştıran idrar yolundan oluşur. Bu da çocuk üroloji hekimlerinin bu elemanlarda meydana gelen rahatsızlıklara odaklandıkları anlamına gelir.
Bir çocuk üroloji hekimine gitmeye kimin ihtiyacı olabilir ki?
Henüz 18 yaşını geçmemiş bedenini ve bedenindeki organların işlevlerini yeni yeni deneyimleyen biriyseniz ya da çocuk sahibi biriyseniz sizin ihtiyacınız olabilir çünkü aşağıdaki durumlarla karşılaşmanız olasıdır.
-
Çocuklarda idrar kaçırma
Normal durumda çocukların 2-4 yaşları arasında mesanelerinde biriken idrarı kontrol edebilmeleri gerekir ve çoğu çocuk bu dönemde hem gece hem de gündüz idrarını tutabilir hale gelir. Ancak bazı durumlarda çocuklarda mesane kontrolü biraz geç sağlanabileceği için idrar kaçırma problemi ortaya çıkabilir.
-
Çocuklarda hematüri
Tıptaki adıyla hematüri idrarda kan görülmesi durumudur. Bu durum böbrek sağlığına dair bilgi verir.
-
İnmemiş testis hastalığı
Erkeklerde anne karnındaki gelişim döneminde karında bulunan testisler skrotum adı verilen torbalara iner. Gebeliğin 32 ile 36. haftaları arasında meydana gelen bu durum bazı erkek bebeklerinde gerçekleşmeyebiliyor. Bu durum karında bulunan testislerin inmemesi olarak adlandırılır.
-
Sünnet döneminde (yenidoğan ve çocukluk)
İslam dininde bir peygamber sünneti olarak erkek çocukların penis uçlarındaki derinin alınması işlemidir. Yenidoğan ve çocuklarda sünnet için çocuk üroloji bölümüne başvurabilirsiniz.
-
Kanlı ishal
Çocuklarda meydana gelen kanlı ishal başta dizanteri olmak üzere birçok virüs ve bakteri kaynaklı durumdan ileri gelebilir.
-
Hidrosel
Testislerin etrafını çevreleyen zarların içinde aşırı sıvı birikmesi halinde testislerde şişme meydana gelir. Bu duruma hidrosel adı verilir.
-
Spermatik kordon kisti
Kasığın orta kısmı ve buna yakın bölgelerde içi su dolu kistlerin oluşması durumudur.
-
Hipospadias (peygamber sünneti)
Doğumsal anormal bir durum olan hipospadias hastalığı erkek çocuklarının penisinde yer alan idrar taşıyan kanalın penisin altında sonlanmasıdır. Normal bir erkek çocuğunda bu kanal penis başında sonlanırken bu hastalıkta alt yüzeyinde veya daha geri kısmında sonlanır.
-
Epididimoorşit (testis iltihabı)
Testislerin içinde yer alan bir bölüm olan epididimis bölümünden başlayarak testislerin tümüne yayılım gösteren enfeksiyon durumudur.
Çocuk üriner sistem hastalıkları bunlarla sınırlı değil. Bunlardan farklı olarak Çocuk üroloji hekimine aşağıda yer alan durumlarda da gereksinim duyabilirsiniz.
- Testis tümörleri
- Apandisit
- Mesane taşı
- Kasık fıtığı
- Kız çocuklarında over kistleri ve torsiyonu
- Labial yapışıklılık ve hymenin kapalı olması
- Böbrek kistleri, tümörleri ve taşları
- İdrar taşıyan kanallardaki darlıklar
- Üriner sistem enfeksiyonları
- Ekstrofia vesika
İnsanın gelişim dönemleri düşünüldüğü zaman bebeklik ve çocukluk dönemleri insanın bağışıklık sisteminin yeni yeni geliştiği bir dönem olup hastalıklarla karşılaşma olasılığı yüksektir. Ancak bu konuda bilgi sahibi birer ebeveyn olarak hassasiyet göstermeniz ve sağlık kuruluşlarında uzman hekimlere başvurmanız çocuğunuzun veya bebeğinizin bağışıklığı çok zayıflamadan tekrar iyilik haline kavuşması açısından önemlidir.
Unutmayın günümüzde iyi bir anne ve baba ancak bilgi edinme konusunda avcılık ve toplayıcılık yapan ve çağ dışı kalmaktan kendini koruyandır.