Çocukların öğrenme aracı olan oyunlar yaşamın her döneminde karşımıza çıkmaktadır.
Oyun, insaoğlunun yaşamının başlangıcından bugüne dek hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Kültürden kültüre değişen bir sürü oyun çeşitlerimiz mevcuttur. Bunda çok kültürlü yapıya sahip bir tür olmamızın etkisi vardır.
Oyuncaklar oyun araçlarımızdan bir tanesidir.
Oyuncakların çocuklarımıza sağladığı birçok faydası mevcuttur. Oyun, çocukların bilişsel gelişiminde kilit bir noktadadır.
Oyuncak kavramı günümüzde bir sürü anlama karışmış ve teknoloji ile birlikte değişime uğramıştır. Televizyonlar, tabletler ve bilgisayarlar oyunlara kolay ve hızlı ulaşılabilen yerler olmuştur. Bu bağlamda çocuklarımıza oyuncak seçimindeki doğrular ve yanlışlar birbirine girmiş durumdadır.
Uzun süre televizyon ve tabletle uğraşmak sağlık açısından birçok riski ortaya çıkarmaktadır. Çok fazla oyun oynayan çocuklarda hareket kısıtlılığı, sosyalleşmeyi engelleme, obezite vs. etkilerini gözlemlemek mümkündür.
Peki 21. yüzyılda oyuncak seçimimizi ne yönde olmalıdır?
Teknolojinin bize kazandırdıklarına kendimizi kaptırmak mı yoksa geleneksel oyuncak seçimlerine devam mi etmeliyiz?
Bunu 5 saniye düşünmenizi rica ediyorum.
Cevabımız çocuklarımızı tamamen teknolojiden uzaklaştırmamak ne de tamamen teknoloji içinde kendilerini kaybetmelerini sağlamamak.
Ebeveynlerin bu noktada oyun ve oyuncak seçiminde dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bunlar;
- Çocuğunuz yaşı oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. Her oyuncak her yaşa hitap etmez. Daha küçük yaşlarda çıngıraklarla oynamayı seven bir çocuk büyüdükçe bu oyuncaklarında yavaş yavaş uzaklaşır.
- Çocuğun gelişim düzeyine uygun olmalıdır.
- Çocuğun istek ve ilgileri ön planda tutularak bütçeye uygun olanlar tercih edilmelidir.
- Oyunlar ve oyuncaklar çocuğun dünyayı tanıması için araçtır. Onları şiddete ve öfkeye sürükleyen oyuncaklardan uzak tutmalıyız.
- Çocuklarımıza evin dışında oyun oynama imkanları sunmalıyız. Çevreyi beş duyu organlarıyla tanımalarını ve yaşıtları ile iletişim kurmalarını sağlamanın önemli bir noktasıdır .
- Çocuğunuzla oyun oynamanız sizinle arasında bir iletişim tarzıdır. Onlar doğru mesajları göndermelisiniz.
- Oyuncağın hijyen ve temizliğine dikkat edilmelidir. Mikrobiyal taşıyıcı olabilirler
- Çocuğun cinsiyeti oyuncak seçiminde önemli bir diğer noktadır. Cinsel kimlik kazandıkları bu çağlarda karmaşa yaşayacakları oyuncaklar tercih edilmemelidir.
- Çocukların hayal güçlerine hitap eden oyuncaklar tercih edilmelidir.
Bu bağlamda çocuklarınıza aldığınız oyuncaklar ve seçtiğiniz oyunlar hayatlarında karar alma, kendi kimliklerini kazanma, meslek seçimlerinde kısacası hayatlarını şekillendiren bir konumda olabilir.
Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız ve geleceğimiz.
Geleceğimize güzellikler bırakalım.
Egemen A, Yılmaz Ö, Akil I, (2004) Oyun, Oyuncak ve Çocuk, ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi:5(2):39-42
Adak Özdemir A, Ramazan O, (2012) Oyuncağa Çocuk, Anne ve Öğretmen Bakış Açısı – Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi Uluslararası E-dergi : Cilt:2, Sayı:1
Karaca Ö, (2016) Çocukların Kültürel Gelişiminde Oyun Faktörü Çankırı Yöresinde Oynan Çocuk Oyunları – Milli Folklor 28. Sayı 109
Özyürek A, (2019) Yakın Geçmişte Çocukların Oynadıkları Oyun ve Oyuncaklar – Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, KOSBED, 2019, 37
Zevkle okudum. Çağımız için de oldukça uygun olmuş👍 Emeğine sağlık😊