Ceviz, Sırbistan’da yetiştirilir ve geleneksel bir Sırp besinidir.
Birçok kişinin keyif alarak tükettiği bir kuruyemiştir. İnsan sağlığı üzerinde faydalı etkiler yaratabilecek birçok bileşen içeren bu besini bu kadar popüler bir besin haline dönüştüren birçok olumlu sebep vardır.
Ceviz, birçok antioksidan içerir. Antioksidan içerikleri açısından test edilen 1113 farklı gıda maddesinden ceviz ikinci sırada yer almaktadır.
Flavonoidler, ellagik asit, gama tokoferol ve melatonin gibi ceviz bileşenlerinin antioksidan olup serbest radikal temizleme özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Antioksidanlar, vücut sağlığına zarar veren serbest radikallerle mücadele ederek vücudun kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanmasını önlemede ve yaşlanmayı geciktirmede etkilidirler.
Cevizin Faydaları Nelerdir?
- Orta yaşta gelişen kalp ve metabolizmaya ait risk faktörleri (hipertansiyon, obezite, hiperlipidemi) de bilişsel düşüş ve demans için potansiyel risk faktörleri olarak kabul edilir. Birçok çalışma, diyetteki cevizlerin, çeşitli kalp ve metabolizmaya ait risk faktörlerini geliştirerek kalp hastalığı riskini azaltabileceğini belirtmektedir.
- 70 yaş üzeri büyük bir örneklem grubunda yapılan klinik çalışmada, daha uzun süreli ceviz tüketimi daha iyi bilişsel performans ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
- Hayvan ve insan çalışmalarından elde edilen önemli kanıtlar, ceviz tüketiminin bilişsel işlevi iyileştirebileceğini ve ayrıca kalp damar hastalıklarını, depresyon ve tip 2 diyabet gibi diğer hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermektedir.
- Fındıkların çoğu tekli doymamış yağları içermesine rağmen, sadece ceviz esas olarak çoklu doymamış yağa sahiptir. Cevizlerin diğer fındıklara (yani fındık ve badem) kıyasla özellikle yüksek ALA (omega-3) içeriğine sahip olduğunu göstermiştir.
- Ceviz tüketiminin toplam antioksidan kapasitesini arttırarak vücudun temizlenmesine katkısı bulunmaktadır.
- Akdeniz Ve Batı Balkan ülkelerinde yaşayan insanlar n- çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) içeren diyetlere sahiptir. Geleneksel bir Sırp besini olan ceviz mükemmel bir n -3 PUFA kaynağı olabilir.
Kalp ve damar hastalıklarından koruyucu ve vücudun yenileyebilmesi gibi özellikleri ile de bilinen ceviz ayrıca omega-3 yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar bakımından zengin olması onu diğer besinlere kıyasla benzersiz kılar.
Ve bu sebeplerden dolayı ceviz tüketimi sağlığımız üzerinde birçok faydalı etkiye sahiptir.
Chauhan, A., & Chauhan, V. (2020). Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), 550.
Petrović-Oggiano, G., Debeljak-Martačić, J., Ranković, S., Pokimica, B., Mirić, A., Glibetić, M., & Popović, T. (2020). The effect of walnut consumption on n-3 fatty acid profile of healthy people living in a non-Mediterranean West Balkan country, a small scale randomized study. Nutrients, 12(1), 192.
Lee, J., Kim, Y. S., Lee, J., Heo, S. C., Lee, K. L., Choi, S. W., & Kim, Y. (2016). Walnut phenolic extract and its bioactive compounds suppress colon cancer cell growth by regulating colon cancer stemness. Nutrients, 8(7), 439.
Byerley, L. O., Samuelson, D., Blanchard IV, E., Luo, M., Lorenzen, B. N., Banks, S., … & Taylor, C. M. (2017). Changes in the gut microbial communities following addition of walnuts to the diet. The Journal of nutritional biochemistry, 48, 94-102.