Daha önceki yazımda tıp dünyasında ilklere imza atan Sabuncuoğlu Şerefeddin ile ilgili Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Gözlemlerime yer vermiştim. Bu yazımda ise bir kadından bahsedeceğim. Evet. Yanlış duymadınız. Bir kadın.
Kasık fıtığında uzman isim olan Cerrahe Küpeli Saliha Hatun
Devrin en modern tıp yöntemlerinin uygulandığı Sultan 2. Beyazid Külliyesi’nde, kadın hekimlerle ilgili özel bir bölüm ayırılmış. Bu ayrılan bölümlerden biri Cerrahe Küpeli Saliha Hatun’a ait.
İlk kadın cerrah olma vasfına sahip olan Saliha Hatun, cerrahlığı eşinden öğrenmiş ve eşinin vefatından sonra cerrahlığı tek başına sürdürmüş.
Orta çağda Avrupa skolastik düşüncenin kıskaçında bilime sırtını dönmüşken, Osmanlı Devleti’nde ise o dönem için mahrem sayılabilecek ameliyatları bile yapmış. O kadar meşhur bir cerrahmış ki yaptığı ameliyatlardan aldığı ücret erkek cerrahlarınkinin üç misli. O kadar talibi varmış yani!
Ameliyat için Osmanlı’nın her yerinden kendisine hasta geliyor. Sadece kadınlara değil, erkeklere de ameliyat yapıyormuş. Kendisine boşuna kasık fıtığında uzman dememişler. Çünkü kendisine ait 21 rıza senetleri kasıt fıtığı ameliyatları hakkında.
Böyle başarılı ve ilk cerrah olma hüviyetine sahip bir kadının olması ve kadına verdikleri değer ne kadar da gurur verici.