Günlük yaşantımızda sıklıkla karşımıza çıkan burun kanamaları, korkunç görünse de çoğunlukla ciddi bir tehlike oluşturmazlar.
Özellikle çocuklarda görülen burun kanamaları anne ve babaları korkutur ve telaşa kaptırabilir. Çünkü anne ve babalar genellikle burun kanamalarında nasıl doğru müdahale edileceğini bilmezler ya da telaştan ne yapacaklarını şaşırabilirler.
Burun Kanaması Nasıl Oluşur?
Burun kanaması, burun içinde kuruluk, çatlama, kabuk tutma, burun mukozasındaki toplar damarların yırtılması veya burundaki küçük arterlerin çatlaması sonucu oluşabilir.
Burnumuzun ön kısmı kolay hasar görebilecek düzeyde ince kan damarlarını içerdiğinden çocuklarda yaşanan burun kanaması olayları genellikle burnun ön kısımlarında görülür.
Burna isabet eden travmalardan sonra, burun mukozasının tahrişi sonucu, üst solunum yolları enfeksiyonu sırasında ya da yüksek tansiyon nedeniyle burun kanaması oluşabilir. Kanama burun bölgesinin bir tarafında görülebileceği gibi iki bölmede de görülebilir.
Burun Kanamasında Yapılması Gereken Uygulamalar Nelerdir?
- Öncelikle hasta/yaralıyı sakin tutmalıyız. Çünkü heyecan ve panik durumlarında kan basıncımız (tansiyon) yükselebilir bu da kanamanın şiddetini arttırabilir.
- Yaralı bireyi başı hafifçe öne eğik biçimde dik oturtmalıyız. Çünkü kanamalarda başı geriye yaslamak ve yatmak oldukça yanlış bir harekettir.
- İlk iki maddeyi uyguladıktan sonra burun kanatlarına basınç uygulayınız. Ancak burada dikkat etmemiz gereken üç husus var. İlk husus burnun üst tarafında kemikli kısma basınç uygulamak yerine alt etli ve geniş kısmına basınç uygulamalıyız. Eğer kanama durmuyor ise burun köküne de basınç uygulayabiliriz. İkinci önemli husus ise sadece kanayan tarafa değil de her iki tarafa işaret ve başparmağımızı mandal gibi kullanarak baskı yapmalıyız. Son olarak bu bası işlemimizi en az 3 dakika sürdürmeliyiz. Ancak ideal olarak 5 dakikaya kadar devam edebiliriz. Burna basınç uygulayıp süre dolmadan çekip kontrol etmek maalesef ki hatalı bir uygulamadır. Kanamanın durmasını zorlaştırabilir.
Tüm bu uygulamalardan sonra büyük bir oranla burun kanamaları durur. Devam ediyorsa küçük bir buz parçasını mendille sarıp burun köküne koyabiliriz.
Ancak devamlı bir kanama görülüyorsa yaralının boynuna havluya sarılı bir buz torbası koyun ve yaralıyı yan yatırın. Yaralıyı yan yatırmak kanın solunum yollarını kaçmasını önler. Devam eden kanamalarda yaralıyı en yakın sağlık kuruluşuna göndermemiz gerektiğini de unutmamalıyız.
Burun Kanamasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Burun kanamalarında yürümek, konuşmak, gülmek, burnu silmek, hapşırma vb. olaylar kanamanın devam etmesine ve daha da artmasına sebep olabilir.
Ayrıca yüksek tansiyona bağlı yaşanan burun kanamaları, beyin ile ilgili sorunların habercisi de olabilir. Lütfen böyle bir durumla karşılaştığınızda bir sağlık profesyoneline danışmayı ihmal etmeyin.
sagligim.gov.tr (2020, Temmuz 14) Doğal Deliklerden Çıkan Kanamalarda İlkyardım sagligim.gov.tr. 14.07.2020 tarihinde erişim adresi: https://sagligim.gov.tr/kanamalarda-ilk-yard%C4%B1m/776-do%C4%9Fal-deliklerden-%C3%A7%C4%B1kan-kanamalarda-ilk-yard%C4%B1m.html