Bitlis Türkiye’nin doğusunda yer alan kendine has özellikleri bozulmadan barındıran şirin bir ilimizdir. Bitlis’te 6 ilçe bulunmakta ve bu ilçelerde toplamda 340 bin kişi yaşamaktadır.
Bitlis’te bitki örtüsü, iklim özelliğine bağlı olarak değişmektedir. İlin kimi yerlerinde orman örtüsü ile bozkır yan yana görülür. Bu durumu ile Bitlis kendine özel doğası ile uyumlu bitkilere ev sahipliği yapar.
Bu yazımızda sizler için Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış birbirinden güzel ve faydalı 7 bitkiyi paylaşacağız.
1. Dağ Mantarı
Adilcevaz ilçesinde halk arasında ‘göbelek’ olarak adlandırılan dağ mantarı yetişmektedir. Ağırlığı bir kiloya kadar ulaşmaktadır.
2. Çaşır Mantarı
Çaşır mantarı doğada kendiliğinden büyüyen ve son derece faydalı bir mantardır.
3. Ayı Mantarı
Ayı mantarı da zehirsiz ve tüketime uygun mantarlardan biridir. Şapka bölümü koyu renkli, sap bölümü daha açık tonludur.
4. Gelincik
Süphan Dağı, eteğinde açan gelincik çiçekleri seyrine doyumsuz manzaralar oluşturuyor. Gelincik çiçeği nefes darlığı ve astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hem yatıştırıcı hem de ağrı kesici özelliğe sahiptir.
5. Sarı Civanperçemi
Papatyagiller familyasındandır. Yüzyıllardır insan sağlığı için kullanılan bu bitki, günümüzde de yeniden popüler hale gelmiştir. Alternatif tıpta kullanılan civanperçemi,, yaraların tedavisinde kullanılmaktadır.
6. Pıtrak
Yol kenarlarında yetişen çok yıllık dayanıklı dikenli otsu bitkidir. Kurutulmuş olarak yapraklarından veya köklerinden faydalanılır. Bağışıklık ve sindirim sistemine iyi gelir.
7. Çöven Otu
Halk arasında ‘Çohan’ olarak bilinmektedir. Karanfilgiller familyasındandır. Kök ve yaprakları bitki çayı olarak tüketilmektedir.