Beyin: hareket, konuşma, düşünme-karar alma, vücuttaki çoğu hayati reflekslerin kontrolü başta olmak üzere birçok fonksiyonları gerçekleştiren bir organdır. Aynı zamanda vücudumuzdaki birim kütle başına en fazla enerji gereksinimi olan organdır da.
Vücut ağırlığının sadece %2’sini oluşturan beyin organizmada üretilen enerjinin %20-30’una ihtiyaç duyar. Ve beyin bu enerji ihtiyacının da özel durumlar hariç, sadece glikoz denilen basit şekerden elde etmektedir.
Beyin enerji gereksinimini karşılamak için çok gerekli olan bu molekülün kanda belirli düzeyde kalması için çok sıkı bir denetleme yoluna gitmiştir, bazı çalışmalar hipotalamusta glukose-sensing neurons (glikoz duyarlı nöron) olarak adlandırılan ve hücre dışı sıvıdaki glikoz değişimini algılayan özel hücrelerin olduğu saptanmıştır.
Beyin niye bu kadar glikoz yakıyor?
Beynimizi çok sayıda ağları bulunan bir bilgisayar sistemine benzetebiliriz. Bu ağlar nöronlar olarak bildiğimiz yapılardır. Vücudun en uç noktasından en merkezi noktasına bilgi taşıyan nöronlar bunu elektriksel akımlar aracılığıyla yaparlar. Bu akımın oluşabilmesi için nöron hücresinin membranları arasında elektriksel fark gerekli ve bu süreç çok yüksek miktarda enerji gereksinimini gerektir. Aynı şekilde akson ve dentrit arasında taşınım için, beynin plastisitesi (beynin sinir devrelerini yeniden düzenleyebilme becerisi) için ve aynı zamanda beynin hasarlı alanının düzelenimi için çok büyük miktarda enerji gerekmektedir.
Beynin organizmada üretilen enerjinin %20-30’unu kullanması genel olarak bu sebeplerdendir ancak beyin hakkında bilmediklerimizin yanında bildiklerimiz adeta okyanusta bir damla…
https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/sugar-brain#:~:text=Brain%20functions%20such%20as%20thinking,communication%20between%20neurons%20breaks%20down Erişim Tarihi: 02.09.2022
https://www.intechopen.com/chapters/68362 Carbohydrates And The Brain: Roles And Impactwrıtten BY Xavier Fioramonti And Luc Pénicaud Erişim Tarihi: 02.09.2022